Sv. Bernardica iz Lourdesa

[adrotate group="1"]

Piše: Marko LESKOVAR

Bernardica je rođena ( 1844 . ) u malenom francuskom , tada neznatnom mjestašcu
Lourdesu . Mjesto se nalazi na jugu Francuske , ispod Pirineja , te blizu protječe rječica Gava. Otac joj je bio mlinar, Franjo Soubirous a majka Lujza , rođena Casterot . Bila je najstarija kćer u obitelji , te je imala još tri mlađe sestre . Bila je pobožno dijete , te je rano obavljala selske poslove .

Kao dijete , skupljala je drvca uz spomenutu Gavu , te ugledala Gospođu u bijeloj haljini , opasanu plavim pojasom . Na nogama je imala žutu ružu , boju njezine krunice. Stavivši ruku u svoju haljinu , Bernardica je izvadila svoju krunicu.

Zatim se željela prekrižiti (za vrijeme viđenja ) ali nije mogla podići ruku k čelu , a krunica joj je ispala . Zatim se naša Majka nebeska prekrižila . Nakon toga , Bernardica se nekako , drhtavim rukama ipak prekrižila , te odmah počela moliti krunicu . Zrnca krunice , prebirala je i Gospa , ali čim je mala Bernardica završila krunicu , nestalo je viđenje Gospe . Dvije djevojčice , koje su bile blizu , zapitala je jesu li što primjetile . Naravno , nisu . Njima je priznala , kako je vidjela Gospođu u bijeloj haljini . Bernardica je od Gospe dobila zadaću da moli za grešnike , da upozori svećenike da tamo sagrade crkvicu i da pije sa izvora . Obećala je da će dolaziti Gospi kroz 15 dana. Više puta , pitala ju je tko je ona a Gospa se blago smiješila , te je podigavši ruke i pogledavši prema nebu rekla “ ja sam bezgrješno začeće “ . Otkrila joj je i tri tajne ,
koje nije smjela nikome kazivati . Ubrzo su se ljudi počeli okupljati oko špilje , vlast je to
željela spriječiti ali uzalud . Izvor je postao jači a ozdravljenja su se dogodila još za vrijeme ukazanja .

Plamen svijeće kod jednog ukazanja , gdje je bio prisutan i dr . Douzou , nije joj
uopće stvorio opekotine na ruci . Lourdski župnik Peyremal , tražio je da vidjelica kaže ime te Gospođe koja se ukazuje . Kada je Gospa napokon njihovim domaćim dijalektom izgovorila “Ja sam bezgrješno začeće “ povezao je da mala Bernardica taj naziv nije mogla izmisliti . Znao je za vjersku istinu ( dogmu ) o bezgrješnom začeću , koju je papa Pio IX . proglasio četiri godine ranije ( 8 . prosinca 1854 . ) . Posljednje Gospino ukazanje u špilji Massabiele , bilo je osamnaesto i to na blagdan Gospe karmelske ( 16 . srpnja ) . Biskup Laurence iz Tarbesa , saslušavao je njezine tvrdnje , te je osnovao komisiju za istraživanje lurdskih ukazanja .
Biskup je ( 1862 . ) potvrdio vjerodostojnost ukazanja . Gospin kip po opisu Bernardice ,
postavljen je u špilju ( 1864 . ) a već ( 1866 . ) je počela izgradnja velike bazilike . Blizu
gradića Neversa , boravila je u samostanu svetog Gildarda . Dobila je ime Marija Bernarda .
Bila je boležljiva , imala je i napadaje astme . Vršila je službu sakristanke u samostanu ,
položila je i prve zavjete , svečani zavjeti odgođeni su joj zbog bolesti . Imala je i tuberkulozu kostiju , teško disanje te srčanje smetnje . Tri puta je primala bolesničko pomazanje . Na kraju svoga životnoga puta , shrvana teškim bolestima , pred smrtni čas , molila je Zdravo Marijo ! Bernardica je umrla ( 1879 . ) sa svojih nježnih tridesetak godina . Lourdes je do današnjih dana , izvor milosti za cijeli svijet . Bernardičino tijelo , nije se raspalo , nakon što su tridesetak godina kasnije , otvorili njezin grob . Ono danas počiva u lijesu kapele ( Nevers ) te izgleda gotovo kao da živa Bernardica samo spava ! Papa Pio XI . proglasio ju je ( 1925 . ) blaženom a ( 1933 . ) svetom . Spomendan joj je 16 . travnja .