Split obilježava upis Dioklecijanove palače na UNESCO-ovu listu

Multimedijalna izložba “UNESCO 40” autora Ivana Perića otvorena je u srijedu navečer u Staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci, u sklopu četrdesete obljetnice upisa Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre na UNESCO-ovu listu svjetske spomeničke baštine. 

Piše: Željko SAKIĆ

SPLIT – Organizator izložbe je grad Split koji je izloženim radovima želio u kreativnom i informacijskom obliku osvijestiti građane o aspektima palače, njenom bogatom povijesnom naslijeđu te ih  potaknuti na razmišljanje i osobni pristup tom spomeniku.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je primijetio da umjetnici svojim radovima problematiziraju život i obveze stanovnika grada. To su, po njemu, pokazali na najbolji mogući način svim tehnikama moderne multimedijalne umjetnosti.

Autor izložbe Ivan Perić rekao je da je izložbom obuhvaćeno 14 radova, od kojih je njih sedam publika večeras prvi put vidjela. “Sve su to radovi od eminentnih splitskih umjetnika koji su se već dokazali”, kazao je Perić. Zajednička nit izložbe je ta da se svi radovi dotiču Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre.

Izložene su video i audio instalacije, dokumentacija performansa, foto kolaži i druge različite medijske umjetnosti.

Osvrt na izložbu dao je i ravnatelj Galerije umjetnina Branko Franceschi koji je rekao da je inspiracija koju je pružala Dioklecijanova palača 1968. godine sa crvenim Peristilom unijela jedan novi umjetnički pravac u doslovno svjetsku vizualnu umjetnost.

“Svi naši umjetnici se nužno inspiriraju takvim pristupom koje su članovi crvenog Peristila postavili kao stvaralačku paradigmu pred svijet. Specifikum Splita i Dioklecijanove palače je što je to živi spomenik u kojem se živi, a taj će život na najbolji način zabilježiti digitalni mediji koje umjetnici koriste kao svoje polazište i temelj kroz koji će provući svoju umjetničku viziju i stav o životu, problemima i ljepoti koju život u palači pruža, omogućuje i zahtijeva”, kazao je Franceschi.

Izložba će ostati otvorena do 31. kolovoza, a posjetitelji će je moći razgledati svakim danom osim ponedjeljka od 9 do 21 sat.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/