Smrt hrvatskog viteza komodora Ivice Tolića: Otišao je kao časnik

[adrotate group="1"]

Noćas oko dva sata ujutro u svom domu u Imotskome u 50. godini života, preminuo je komodor Ivica Tolić, ratni zapovjednik Treće (imotske) bojne Četvrte gardijske brigade, časnik Hrvatske ratne mornarice i donedavni zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu.

Piše: Željko SAKIĆ

IMOTSKI – Rođeni Imoćanin, imao je samo 22 godine kad se stavio na raspolaganje domovini. Pristupio je 3. imotskoj bojni 4. brigade ZNG-a, s kojom će vatreno krštenje proći u Kruševu kod Obrovca, potom će slijediti ratni put svoje brigade na zadarskom, šibenskom, drniškom i južnom bojištu, i usput proći put od vojnika do zapovjednika.

Završio je zapovjedno-stožernu i ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu u Rimu, pa i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Nakon umirovljenja 2008. u činu komodora, angažirao se u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada.

Tužna se vijest brzo proširila braniteljskom populacijom, pogotovu jer je njegov kraj bio tragičan. Po povratku iz bolnice, a dvije se godine lječio od opakog raka jednjaka, bilo je teško dalje izdržavati, kako prenose njegovi bliski prijatelji – nesnosnu bol. Pa je odlučio život završiti na način, kako jesam smatrao – primjereniji za kodeks ratnika kad se nađe u bezizlaznoj situaciji.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/hina/vecernji.hr/