Škoro u Gračanima: “Ispraćamo posmrtne ostatke 294 žrtve, izražavam sućut njihovim obiteljima”


Kandidat za predsjednika Republike Miroslav Škoro nazočio je u zagrebačkim Gračanima na posljednjem ispraćaju i pokopu posmrtnih ostataka 294 žrtve ekshumirane na lokacijama na području Gračana koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Piše: Željko SAKIĆ

GRAČANI – Pritom je rekao kako izražava sućut obiteljima svih žrtava svih autoritarnih i totalitarnih režima, kako žrtvama fašističkog i nacističkog tako i komunističkog režima. 

“Ispraćamo posmrtne ostatke 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, i izražavam sućut njihovim obiteljima. Mi smo duboko podijeljen narod, ne trebamo se dijeliti i po žrtvama. Hrvatska mora priznati sve žrtve koje su učinjene u njezino ime, ali ne smije dopustiti da joj se pripisuje nedokazani zločin. Hrvatski narod je duboko podijeljen i to možemo vidjeti u svim segmetnima, moramo pokušati graditi zajedništvo. Treba osuditi sve zločine nacističkog, fašističkog i komunističkog režima. Sve žrtve zaslužuju pijetet”, rekao je Škoro.

“Mislim kako bi bilo dobro i za to ću se zalagati, da se daju veća financijska sredstva, da se utvrdi pravo stanje kako bi 74 godine nakon Drugog svjetskog rata sve žrtve dobile dostojanstvena obilježja, a njihova rodbina mjesto koje može obići”, rekao je Škoro. 

Upravo će zajedništvo biti jedna od glavnih tema u Škorinoj kampanji te je napomenuo kako upravo ovakve dane poput Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava moramo iskoristiti kako bi radili na zajedništvu. “Treba osuditi sve totalitarne i autoritativne režime, nacistički, fašistički i komunistički pa čak i onaj iz prve Jugoslavije i vratiti dostojanstvo žrtvama svih tih režima”, tvrdi Škoro. 

Upravo zbog toga Škoro smatra kako bi trebalo pronaći više financijskih sredstava kako bi se iz Slovenije i Hrvatske ekshumirale kosti hrvatskih građana te pronaći objektivne povjesničare koji će utvrditi stvarno stanje i što se dogodilo u vrijeme poraća nakon Drugog svjetskog rata. 

U suradnji Zagrebačke nadbiskupije, župe sv. Mihaela Arkanđela Gračani, Grada Zagreba, Udruge Falaček Prigorja i Ministarstva hrvatskih branitelja u petak 23. kolovoza održao se u cintoru župne crkve u Gračanima posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 žrtve ekshumirane na lokacijama na području Gračana koje su od strane komunističkih postrojbi bez suda ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Sprovodne obrede i misu zadušnicu predvodio je dekan Gornjogradskog dekanata mons. Zlatko Koren u zajedništvu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom, župnikom fra Marinom Matančićem i ostalim svećenicima.

Tamo su likvidirana i dva razreda srednje škole, a patolog je u izvješću napisao: ‘Mladost na rubu punoljetnosti’.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja organizirala je i provela ekshumaciju posmrtnih ostataka. U svojim istraživanjima Ministarstvo hrvatskih branitelja vodilo se i autentičnim zapisima župljanina Gračana pokojnog Miroslava Haramije.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/i