Šibenik obilježava 124. obljetnicu dolaska javne rasvjete u grad

 Program ovogodišnje manifestacije ‘Light is life’ (Svjetlo je život), kojom se četvrtu godinu zaredom obilježava dan kada je Šibenik prije 124 godine dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, bit će najbogatiji do sada, najavili su u ponedjeljak organizatori.

Piše: Željko SAKIĆ

ŠIBENIK – Najbogatiji program dosad počinje izložbom u ponedjeljak navečer u Muzeju grada Šibenika, a središnji događaj je koncert pjevačkog društva Kolo na plutajućoj bini uz šibensku rivu koji slijedi u srijedu, 28. kolovoza navečer.

“Četvrtu godinu zaredom održava se manifestacija ‘Life is light’. Vjerujemo da ćemo privući sve sugrađane i drage goste jer ove godine imamo bogatiji program koji će trajati nekoliko dana”, rekao je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić na konferenciji za novinare.

Naglasak je ove godine na staroj gradskoj jezgri, želimo osvijestiti sve sugrađane i naše goste o važnosti očuvanja života u gradskoj jezgri. Grad Šibenik je među prvima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Kolovoz je pri kraju, a ovim događanjima i onima koji slijede u rujnu dokazujemo da ne živimo samo u špici sezone“,  kazao je.

Direktor šibenske Turističke zajednice Dino Karađole istaknuo je kako je ovogodišnje izdanje manifestacije ‘Light is life’ najjače do sada.

Program manifestacija započinje u ponedjeljak navečer kade će u Atriju Muzeja grada Šibenika u 20.20 sati biti otvorena izložba starih lampi Šibenčana koja će, kao i brojne instalacije po gradu, biti postavljena do 31. kolovoza.  Osim izložbe ‘Stolne lampe Šibenčana’ u Muzeju grada Šibenika, u utorak, 27. kolovoza u 20.20 sati bit će otvorena ‘Izložba o svjetlu’.

Detalje ovogodišnjeg bogatog programa ‘Light is life’ u sklopu kojeg će biti postavljeno niz zanimljivih svjetlosnih instalacija po gradu iznio je autor i začetnik manifestacija Zoran Lučić Luca. “Ove godine programom izlazimo iz amfiteatra luke Šibenik i krećemo prema gradskoj jezgri. Ove godine ‘Light is life’ je posvećen obitelji, obiteljskom životu u staroj gradskoj jezgri koja se pred modernim načinom života nije uspjela oduprijeti”, rekao je Lučić.

Napravili smo brojne instalacije koje ćemo postaviti po rivi i staroj gradskoj jezgri. Spoj Light is life i stare gradske jezgre je stolna lampa oko koje se okupljala obitelj i ona je simbol obiteljskog života, a to ćemo dočarati instalacijama. Postavit ćemo 16 sjenila na javnu rasvjetu na šibenskoj rivi, zatim 10 trometarskih stolnih lampa po gradu i rivi“,  kazao je Lučić.

U Ulici don Krste Stošića bit će postavljene tiramole koje su simbol obiteljskog života i sušenja robe, a kod crkve sv. Ivana u centru Šibenika bit će postavljena instalacija latinskog idra. Pred gradskim vratima na rivi bit će postavljena i instalacija ljudi i domaćih životinja, krave i magarca, kao podsjetnik na život šibenskih težaka. Na rivi će biti postavljena  preuređena instalacija ‘Save our sea’ u obliku zemaljske kugle koja će svijetliti.

“Nama nije važno je li Šibenik prvi, drugi ili treći grad s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju, to neka se dogovore povjesničari, ali je važno obilježiti dan 28. kolovoza kada se u Šibeniku 1895. upalilo svjetlo napajano izmjeničnom strujom, dalekovodom od 11 km struja je transportirana iz hidroelektrane Jaruga do grada gdje je osim osvjetljavanja ulica i domova upotrebljena za industrijske pogone i proizvodnju“ kazao je Lučić Luca.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/