Šestero moslavačkih vinara dobili prve G.E.T. STARS oznake za vinarije

Šestero moslavačkih vinara prvi su u Hrvatskoj dobili G.E.T. STARS oznake za svoje vinarije, koje su tako i službeno postaje kategorizirane vinske turističke destinacije.

Piše: Željko SAKIĆ

POPOVAČA – Predsjednik zagrebačke Udruge G.E.T Report Tomislav Stiplošek, rekao je na prigodnoj svečanosti u Vinariji Trdenić u Popovači kako nije slučajno da je akcija počela upravo u Moslavini. To je regija koja je u vinarstvu najviše napredovala. Nakon klonske selekcije i brendiranja autohtone sorte škrlet, sve je više mladih moslavačkih vinara koji uz osjetno podizanje kvalitete svojih vina, gostima uz kušanice nude i druge turističke sadržaje, istaknuo je.

 Dodao je da sada za sve proizvođače vina postoji jedinstveni pravilnik, pa svi imaju jednake šanse za plasman vina i razvoj turizma. 

 “Što je Michelin za restorane, to će za 10 do 15 godina oznake G.E.T. STARS postati za vinarije. Stoga će oznake sa zvjezdicama, koje se mogu dobiti, ali i izgubiti, biti jamstvo za kvalitetu i uslugu u vinarijama”, rekao je Stiplošek.

 Oznaku s tri zvezdice dobila je Vinarija Kezele, s dvije zvjezdice vinarije Vostinić – Klasnić i Trdenić, s jednom zvjezdicom vinarije Miklaužić i Mikša, a oznaku s preporukom dobila je Vinarija Ilovačak.

 Kako bi zajednički nastupili na tržištu škrleta, osmorica moslavačkih vinara dogovorilo je utemeljenje naše prve proizvođačke organizacije, sa statusom d.o.o. 

 “Na taj ćemo način zajednički dijeliti sudbinu proizvodnje i plasmana autohtonog škrleta, uz osjetno smanjenje troškova. Već u prosincu ove godine očekujemo proizvodnju najmanje 15.000 butelja škrleta, koji će se na tržištu pojaviti u jedinstvenoj ambalaži i s jedinstvenom etiketom. Jedino će u deklaraciji stajati tko je od nas proizvođač. Nakon ovog pilot projekta, namjeravamo usavršiti proizvodnju više vrsta škrleta”, rekao je Tomislav Trdenić.

 U kategorizaciji vinarija, kako je rečeno, organizatori su imali uspješnu suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom i županijskom Turističkom zajednicom.

 Kako je najavljeno akcija će se nastaviti kategorizacijom vinarija u Međimurju, Kvarneru, Dalmaciji i drugim hrvatskim vinskim destinacijama.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/