Scenaristički laboratorij Sonje Tarokić

Radionica Scenaristički laboratorij, pod mentorstvom redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, održat će se od 1. listopada do 15. studenog 2019. u Kinoklubu Zagreb. Prijave su u tijeku. 

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – Tijekom radionice polaznici će nadograđivati vlastiti scenarij za kratkometražni igrani film i razvijati ga prema finalnoj verziji.

Radionica Scenaristički laboratorij zamišljena je kao grupni rad i međusobna podrška u procesu autorske razrade projekta. Svaki tjedan grupa polaznika sastajat će se u jednom duljem terminu od 4-5 sati, unutar kojeg će se međusobno savjetovati, razgovarati i poticati daljnji rad na početnoj verziji scenarija svakog od autora. 

Naime, iskustvom voditeljice radionice, intenzivnija posvećenost čitave grupe jednom projektu rezultira konkretnijim savjetima i pojačanoj motivaciji, kao što je poželjno da se ovakvim tipom rada polaznici potaknu konstruktivno razmišljati i argumentirano kritizirati, graditi međusobno povjerenje u kreativnom radu, učiti jedni od drugih, od različitih vizija i koncepata, kao i primati tuđe sugestije kroz brainstorming. 

Cilj radionice je pomoći svakom od polaznika da početnu, odnosno prvu verziju scenarija ili scenoslijeda s kojim se prijavljuje, dovede do naprednije i detaljnije verzije – one koja će u autorovom viđenju biti poboljšana, “istinitija” verzija originalne ideje i nauma, i koju će eventualno potom htjeti i snimati. 

Uloga je i grupe i same voditeljice pomoći svakom od autora da vlastiti scenarij kroz temeljitije promišljanje sretno dovedu do finalog drafta.

Radionica traje 6 tjedana, od kraja rujna/početka listopada, do početka studenog 2019. Odvija se jednom tjedno, u trajanju od otprilike 4 puna sata, ovisno o broju polaznika.

Prijave su otvorene do 10. rujna 2019.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/kkz.hr/