Sanja Polak

Piše: Sanja PAŽIN

Sanja Polak hrvatska je književnica rođena 5. studenog 1968. u Zagrebu gdje živi čitav život. U Zagrebu je završila osnovnu školu i gimnaziju te pohađala Učiteljsku Akademiju i stekla zvanje diplomirane učiteljice za razrednu nastavu.

Članica je Društva hrvatskih književnika, Društva dječjih pisaca, Matice hrvatske, Hrvatskog društva istraživanja dječje književnosti, Hrvatskog čitateljskog društva te je koautorica nekoliko udžbenika.

Kao mlada glumila je i plesala u Zagrebačkom kazalištu mladih, a tek krajem sedmog razreda zaljubila se u čitanje koje joj ranije nije bilo omiljena aktivnosti zbog poteškoća u čitanju koje je imala. Najdraži su joj bili romani Mate Lovraka.

Sanja živi u Zagrebu sa suprugom Zoranom i kćerima Paulinom i Petrom. Od 1991. radi u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka u Zagrebu, a osim s učenicima, radila je i kao učitelj mentor studentima Učiteljske akademije za izvođenje individualnih i javnih predavanja u okviru razredne nastave.

Od 1995. bavi se spisateljskim radom i postaje urednica časopisa Prvi izbor. Njezine priče za djecu objavljivane su u časopisima za učenike nižih razreda osnovne škole. Objavila je nekoliko knjiga za djecu: „Petrica pričalica“, „Dnevnik Pauline P.“, „Drugi dnevnik Pauline P.“, „Mali Jn ima plan“ i druge.

Osim priča i knjiga za djecu napisala je i velik broj scenarija za dječje emisije Hrvatskog radija i za emisije Dječjeg i obrazovnog programa Hrvatske televizije.

Sanja je za roman „Drugi dnevnik Pauline P.“ dobila nagradu „Mato Lovrak“ za najbolji roman za mlade napisan na hrvatskom jeziku. Njena zbirka pripovjedaka nominirana je za međunarodnu nagradu „Mali Princ“. Za roman „Morski dnevnik Pauline P.“ dobila je Posebno priznanje Nagrade „Grigor Vitez“. 2016. godine primila je diplomu Časne liste Međunarodnog vijeća za dječju knjigu.