Roberto Saviano, pisac na mafijaškoj listi za odstrel

Talijanski pisac Roberto Saviano pri vrhu je popisa ljudi koje zloglasna napuljska mafija Cammora želi ukloniti s ovoga svijeta.

Piše: Željko SAKIĆ

RIM – Saviano je na mafijašku crnu listu dospio nefikcijskim romanom “Gomorra” 2006. kojim je razotkrio neke poslove i svakodnevicu napuljske mafije. 

“Gomorra”, po kojoj su kasnije snimljeni televizijska serija i film, pretvorila je Saviana u jednog od najvećih boraca protiv mafije, ali on ni sam ne vjeruje da se ta bitka može dobiti.  

“Ne mislim da mafija može biti uništena, to je jedna od najučinkovitijih europskih organizacija”, kaže 39-godišnji književnik, uvjeren da su se talijanske mafijaške organizacije proširile daleko izvan talijanskih granica. 

Pa što ga onda pokreće?

“Ljutnja i ambicija”, rekao je u razgovoru za dpa. “Ambicija da im kažem, ‘Ne, niste me slomili’. Dakle, i osobno je. A tu je i želja da se te priče ispričaju svijetu”.

Saviano već 13 godina živi pod 24-satnom policijskom zaštitom. 

“Dvojica su vani čak i sada dok razgovaramo, ali pokušavam ne misliti na to”, kaže i dodaje kako život pod stalnim nadzorom nije “privilegij, nego tragedija”.

Sva svoja kretanja mora najaviti dva dana unaprijed kako bi njegovi tjelesni čuvari mogli pregledati mjesta koja kani posjetiti.

Ne smije voziti bicikl, automobil ili motocikl, imati redovne obaveze, poput tjednih predavanja ili tečajeva. Ne smije niti u kino, osim ako dvorana nije rezervirana samo za njega. 

Znalo se dogoditi i da ga ne puste u zrakoplov jer zračne kompanije “strahuju da bi ostali putnici zbog njega mogli imati stresno putovanje”. “Takve situacije vas ubijaju”, kaže. 

“Nije me strah umrijeti nego nastaviti ovako živjeti. Nije da sam posebno neustrašiv, ali kad toliko mnogo slušate o vlastitoj smrti, počinjete na nju gledati kao na nešto što vas se gotovo ne tiče”. 

“Mafija” je zapravo jedinstveni naziv za najmanje tri talijanske skupine organiziranog kriminala: napolitansku Camorru, sicilijansku Cosu Nostru i kalabrešku ‘Ndranghetu. 

Saviano često govori da mafijaši nisu “samo talijanski fenomen” nego i “njemački, francuski, španjolski” i prigovara da Europa toga nije svjesna. 

Tvrdi da su Njemačka i ostale europske zemlje “u stanju velikog poricanja” razmjera do kojih se talijanska mafija infiltrirala u njihovo društvo. “I dalje misle da je to problem koji dolazi izvana”. 

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/