‘Rob3rta’ – plesna premijera u Svetvinčentu

‘Rob3rta’ je treći u nizu solo radova plesačice i koreografkinje Roberte Milevoj koji se nastavlja na predstave ‘Roberta, Roberta’ (2010.) i ‘Opet Roberta’ (2013)., a premijerno će biti izveden 1. rujna. 

Piše: Željko SAKIĆ

SVETVINČENAT – U dosadašnjem stvaralaštvu, autorica se bavila propitivanjem odnosa između izvedbe i koreografije kao mjesta susreta prirodnog emotivnog iskustva s umjetnim prostorom izvedbe.

Autoricu u okviru ovog projekta primarno interesira analiza kapaciteta vlastitog izvođačkog tijela, kapaciteta koji su nužno uvjetovani unutarnjim sadržajima, a pri čemu se kao centralno pitanje nameće sljedeće – na koji način osobni emotivni doživljaji, sjećanja i unutarnji monolozi mogu postati uporištem za solo izvedbu te kako obilježja vlastite (ženske) prirode i modusi njene manifestacije u plesnoj izvedbi, mogu uvjetovati drugačije poetske pristupe plesnom materijalu i koreografiji. Tijelo se ovdje promatra kao mehanizam koji nosi sa sobom ispovijest, ali i povijest izvedbenosti specifičnog autorskog tijela.

Autorski tim: Roberta Milevoj /koreografkinja i plesačica, Matija Ferlin.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ Mediteranski plesni centar