Recital maestra Ive Pogorelića u Dvoru na jubilarnim 70. Igrama

Jedan od najvećih klasičnih glazbenika današnjice, hrvatski pijanist Ivo Pogorelić, nastupit će u sklopu 70. Dubrovačkih ljetnih igrara u nedjelju 18. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

Piše: Željko SAKIĆ

DUBROVNIK – Recital je najavljen kao jedan od najiščekivanijih programa jubilarnih 70. Igara i već je rasprodan.

Kako se ističe u najavi, jedinstveni glazbeni talent i inovativan pristup svrstavaju Ivu Pogorelića među najoriginalnije glazbene umove današnjice. Njegove evokativne interpretacije, oblikovane profinjenim glazbenim ukusom kakav se danas rijetko susreće, pomaknule su granice izvedbe i razumijevanja pijanističke literature postavljajući pritom nove standarde.

Daroviti umjetnik ili “genij”, kako ga je nazvala slavna Martha Argerich, Ivo Pogorelić prvu je poduku iz klavira dobio sa sedam godina, a u dvanaestoj godini naobrazbu nastavio na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Nakon debija 1981. u newyorškom Carnegie Hallu, u New York Timesu je napisano: “On je svaku notu odsvirao s takvom preciznošću, osjećajnošću i ekspresijom da je zvučao kao cijeli orkestar – kao da svira u budućnosti od koje nas dijeli 200 godina”.

Nakon toga bilježi trijumfalne nastupe u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta i nastupa s vodećim svjetskim simfonijskim orkestrima. U više od četiri desetljeća muziciranja, Pogorelić je ostvario autentična postignuća jednako cijenjena od publike i kritičara, dok su njegovi koncerti diljem svijeta dosegnuli status nestrpljivo iščekivanih kultnih događaja.

Jednako je bilo u slučajevima njegovih sedam dosadašnjih festivalskih nastupa, od prvoga 1975. pa do posljednjega 2016. godine, ističu iz Dubrovačkih ljtneih igara.

Program recitala u nedjelju u Dvoru činit će redom kompozicije koje Ivo Pogorelić već dugo ima na svom repertoaru i koje je izvodio nebrojeno puta, a zastupljene su i na nosačima zvuka koje je još kao mladi glazbenik snimio za Deutsche Grammophon 1980-ih godina.

To su Bachova Engleska suita br. 3 u g-molu, Beethovenova Sonata br. 11 u B-duru, Chopinova Barcarola te Preludij u cis-molu i Ravelova trostavačna kompozicija Gaspard de la nuit.

“Maestro se tim djelima uvijek vraćao na recitalima, a i snimio ih je u više navrata, no čuti ponovnu Pogorelićevu izvedbu istog djela zanimljivo je i intrigantno, jer je riječ o umjetniku čije izvedbe vjerno prate snažan unutarnji rast i umjetničko sazrijevanje”, poručuju iz Igara.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/