Rab Film Festival otvara premijera filma “Jadnici”

Rab Film Festival otvara premijera filma "Jadnici"

Na prvom Rab Film Festivalu od 23. do 27. kolovoza, prikazat će se 12 igranih i dokumentarnih filmova.

Piše: Željko SAKIĆ

RAB – Festival otvara hrvatska premijera filma „Jadnici“, jednog od laureata ovogodišnjeg festivala u Cannesu, uz gostovanje redatelja Ladja Lyja i glavnog glumca Djibrila Zonge, doznaje se od organizatora.

 Premijerno će se prikazati i krimić danskog debitanta Ulla Salima „Sinovi Danske“, priča o islamskom radikalizmu smještenu u širi kontekst uspona neonacističkih ideologija u Europi, te nova drama Kena Loacha „Oprostite, mimoišli smo se“, o borbi za opstanak na sve nemilosrdnijem bitanskom tržištu rada.
Na programu Festivala je i srpski film „Šavovi“ Miroslava Terzića o potrazi majke za djetetom za koje vjeruje da je ukradeno u rodilištu prije 18 godina.  
 U dokumentarnom programu ističu se belgijski film „Zeleno zlato“, šokantna pozadinska priča o biogorivima snimana deset godina u najudaljenijim zakutcima svijeta, njemački film „Čistači“ gledatelje vodi u sjenovito podzemlje Interneta – mjesto na kojem se uklanjaju upitni sadržaji, a nizozemski „Bellingcat“ nudi jedinstven pogled u svijet građanskog istraživačkog novinarstva i tragača za istinom u vladavini lažnih vijesti i alternativnih činjenica, objavljeno je u najavi.

Dva nagrađena filma ovogodišnjeg Sundancea

 Na RAFF-u će se prikazati i dva nagrađena filma ovogodišnjeg festivala Sundance. Istražujući misterioznu smrt glavnog tajnika UN-a u filmu „Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld“ (Cold case Hammarskjöld) danski redatelj Mads Brügger gledatelje vodi u najtamniji bezdan afričke povijesti, a „More sjena“ (Sea of Shadows) otkriva priču o hrabrim pojedincima koji spašavaju posljednje živuće Kalifornijske pliskavice iz ralja narkokartela. Jedini hrvatski naslov u natjecateljskom programu je „Tak kak je“ Arsena Oremovića, o pokušaju oca da ostvari svoje pravo da nakon razvoda viđa kćer.

 Festival je natjecateljskog karaktera, najboljima će se nagrade dodijeliti u tri kategorije: za najbolji film iz igranog programa, za najbolji dokumentarac i nagrada publike.

Izvor/ Foto Vitamin C © Kerigma-Pia/h/