Qantas kreće s testiranjem najdužeg leta na svijetu

Australska zrakoplovna kompanija Qantas provest će niz testova za planirani 19 sati dugi let kako bi utvrdila mogu li posada i putnici izdržati tako dugo putovanje, piše BBC.

Piše: Željko SAKIĆ

Qantas želi do 2022. uvesti letove iz Sydneya do Londona i do New Yorka. Uspije li u tome, bit će to najduži izravni letovi na svijetu, navodi BBC.

Pokusni letovi počet će krajem godine, a na svakom će biti do 40 putnika.

Izvršni direktor Qantasa Alan Joyce rekao je da izravni letovi s istočne obale Australije do Londona i New Yorka predstavljaju “posljednju granicu avijacije”.

“Ultradugi letovi otvaraju brojna pitanja o udobnosti i dobrobiti putnika i posade”, rekao je on u priopćenju.

Kompanija je objavila da će izravni letovi za New York i London trajati oko 19 sati, ovisno o vjetru i vremenskim uvjetima.

U Qantasu kažu da će obaviti tri pokusna leta i da će sudionici projekta, posada i tehničari, biti opremljeni različitim tehnološkim uređajima.

Pratit će se njihovo spavanje te konzumacija jela i pića kako bi se vidjelo na koji način tako dugo putovanje utječe na zdravlje i bioritam.

Letove će obaviti zrakoplovi Boeing 787-9. Konačnu odluku o uvođenju kompanija će donijeti do kraja godine.

Konkurencija na dugim letovima pojačana je posljednjih godina i puno zrakoplovnih tvrtki širi svoju ponudu. 

Singapore Airlines prošle je godine uveo 19 sati dugi let iz Singaporea do New Yorka i to je trenutno najduži komercijalni let na svijetu.

Qantas u ponudi ima let Perth-London koji traje 17 sati, a Qatar između Aucklanda i Dohe od 17.5 sati, navodi BBC.

Izvor/ Foto reuters daniel munoz © Kerigma-Pia/h/