Put izgradnje moderne katoličke književnosti

[adrotate group="1"]

Možemo reći da i ovom knjigom Sanja nastavlja svoj put izgradnje moderne katoličke književnice, koja govori o Bogu kao istinskom i jedinom poticaju i nadahnuću za ispravan ljudski život unatoč svim padovima, koji se događaju na životnoj stazi. No, u ovoj knjizi Sanja je ipak otišla korak dalje. Maeastralno govori u formi pisma obraćajući se Isusu Kristu, što zapravo može biti svojevrsni udžbenik za molitvu, pa i početak kontemplativnosti kao vrhunca religiozno duhovnoga života.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Jedan od najvećih mistika suvremenoga svijeta, trapist Thomas Merton zapitao se što je to milost? Sam je sebi, ali i svima nama ponudio odgovor u kojem kaže da je Bog zapravo s nama podijeli osvoj vlastiti život. On je ljubav. Deus caritas est.  On također kaže kako je Njegova vječna, bezgranična i nesebična ljubav toliko čista u svojoj aktualizaciji da ne traži ništa i zbog toga ne želi nikakvu sebičnu korist.

„Zaista, izvan Boga nema ničega, i što god postoji, postoji zahvaljujući Njegovu daru, daru postojanja kojeg smo dobili po slobodnoj Božjoj volji i odluci, tako da je sebičnost predodžba posve kontradiktorna Božjemu savršenstvu. Metafizički je nemoguće da Bog bude sebičan, jer sve što postoji ovisno je o Njegovom daru i nesebičnosti.“

Tako je govorio Thomas Merton, a mlada đakovčanka Sanja Pažin, iako nema iskustvo poznatog mistika, kao da ga slijedi u stopu, pišući djela u kojima otkriva neizmjernu Božju dobrotu kroz savršeno točnu interpretaciju Božjeg djelovanja na ljudske živote. Već nekoliko godina Sanja uveseljava ljubitelje duhovne književnosti i religioznoga pogleda na svijet te svojom riječju prodire u srce, a misao joj je istodobno i jednostavna i  teološki snažna, pripovjedački mladalački ležerna, ali i puna ozbiljnosti.

„U Tebi sam oslobođena“ djelo je u kojem je u formi pisma rođen jedan od jnaljepših govora o vjeri, Bogu i čovjeku. Sanja je ispisala svjedočanstvo kroz lik djevojke Anamarije, koja se muči s podovjenošću ljudskoga života, koje je u određenim trenucima  blisko svakom čovjeku a koji na svoj način traga za Bogom. Često slobodna volja može čovjeka odvesti na krivi put, zbog izbora koji je pridržan svakom čovjeku. No, u ovoj knjizi nećemo doći do kraja koji nije tipičan kršćanskom pogledu, jer Sanja Pažin je prvenstveno katolička književnica neobične širine i nadahnuća.  Pokazala je kako vjernost katoličkim istinama ne znači uskogrudnost, nego nešto puno više, sagledano kroz izbor odabira duhovnog iskoraka u svijet.

Najnovije djelo Sanje Pažin govori nam o djevojci Anamariji, koja je posvojena. Za tu strašnu istinu saznala je tek u svojim djevojačkim danima. Suočena s tom sumornom istinom i podvojenošću proživljava pakao, ali kroz lik Luke susreće pravu istinsku ljubav, koja je spašava od potpunog kraha i odvodi na pravi put. Put ka Bogu.

Možemo reći da i ovom knjigom Sanja nastavlja svoj put izgradnje moderne katoličke književnice, koja govori o Bogu kao istinskom i jedinom poticaju i nadahnuću za ispravan ljudski život unatoč svim padovima, koji se događaju na životnoj stazi. No, u ovoj knjizi Sanja je ipak otišla korak dalje. Maeastralno govori u formi pisma obraćajući se Isusu Kristu, što zapravo može biti svojevrsni udžbenik za molitvu, pa i početak kontemplativnosti kao vrhunca religiozno duhovnoga života. Kao što je Thomas Merton, svojim djelima mnogima nudio odgovor na one vlastite ljudske slabosti i požude, žudnju, glad za istinom, tako i Sanja svojim djelom  odgovara naBožji poziv koji Bog upućuje svakom od nas.  Djelo toplo preporučujemo ne samo za pitanje nego i za dublje promišljanje o životu.