Prvi zajednički nastup Luke Šulića i Aljoše Jurinića na Dvoru

Piše: Željko SAKIĆ

Kako se ističe u najavi, riječ je o prvoj suradnji istaknutih mladih umjetnika koji su se svojim uspjesima i karizmom već etablirali na međunarodnoj glazbenoj sceni.

Svoj zajednički program posvećuju repertoarnim djelima za violončelo i klavir velikana romantizma Roberta Schumanna i Johannesa Brahmsa, ali i djelima skladatelja 20. stoljeća Arva Pärta i Astora Piazzolle: na repertoaru su Schumannov Adagio i Allegro, Brahmsova Prva sonata za violončelo i klavir u e-molu, Pärtov Spiegel im Spiegel i Fratres te Piazzollin Le Grand Tango. 

Violončelist Luka Šulić s petnaest je godina postao jedan od najmlađih studenata u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu, gdje je studirao u klasi Valtera Dešpalja, a diplomirao je sa samo osamnaest godina. Obrazovanje je nastavio u Beču kod Reinharda Latzka, a magistarski studij je s izvrsnim ocjenama završio na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.

Kao solist i komorni glazbenik nastupao je diljem Europe, u Južnoj Americi i Japanu, u slavnim koncertnim dvoranama kao što su londonski Wigmore Hall, amsterdamski Concertgebouw te bečki Musikverein i Konzerthaus.

Miljenik festivalske publike, Šulić posljednjih godina nastupa diljem svijeta kombinirajući solističke koncerte i nastupe kao član planetarno popularnog dua 2Cellos. Kao klasični glazbenik, na Dubrovačkim ljetnim igrama prvi je put nastupio 2009. godine te zatim 2011. godine u prepunom atriju Kneževa dvora uz Stjepana Hausera i Zagrebačke soliste. Iste godine nastupio je ispred crkve sv. Vlaha kao dio 2Cellos sastava na njihovom prvom koncertu u Hrvatskoj.

Aljoša Jurinić festivalskoj se publici predstavio 2016. godine recitalom u sklopu programa “U susret budućnosti”, koji je predstavljao mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja.

Svoj najveći međunarodni uspjeh ostvario je 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi te laureat Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine. Dobitnik je i svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, a 2015. godine mu je uručena i godišnja nagrada Vladimir Nazor te nagrada Milka Trnina 2017. godine.

Zajednički koncert Šulića i Jurinića zaključit će sezonu festivalskih glazbenih programa u Dvoru, no ljubitelje glazbe u sklopu 70. Igara očekuje još i završni koncert 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha, na kojem će Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnati maestro Enrico Dindo, a uz njih će se publici predstaviti i mlada udaraljkaška zvijezda Simone Rubino.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/