Promocija knjige “Rapave kajde”Ivana Rogića Nehajeva

[adrotate group="1"]

Matica Hrvatska organizira predstavljanje knjige Ivana Rogića Nehajeva “Rapave kajde”, a koju će predstaviti Luka Šeput, Miroslav Mićanović i autor Ivan Rogić Nehajev.

U svom osvrtu Miroslav Mićanović je napisao, između ostalog, :

»(…) Središnja je tema rapavih kajdi Tijelo. Motivi i konteksti ‘tijela’ uranjaju i izranjaju na gotovo svim važnijim postajama knjige, prošivajući je svojim plutajućim i nepredvidivim kretanjem kroz jezik, prostor i vrijeme. Tijelo se kao živa zona egzistencije nadaje u svojoj prolaznosti i potpunosti kao jedinstveno i neponovljivo. Poezija u jeziku rekonstruira njegove figure između smrti i svetosti, iz njegove promjenjive sadašnjosti, na putu prema ‘dolje’ i ‘gore’. Tijelo kao nesvodivo mjesto razlike središnje je radno i tematsko generativno određenje rapavih kajdi.
(…) Prešutni dijalog ili prešutno neslaganje, polemika i, ne nužno, pobuna protiv standardnoga i očekivanog, radna je i opsesivna matrica rapavih kajdi. Na paradoksalan način, usprkos svim zaprekama, i zagovaranju sna o zajedničkom (nemogućem) prostoru razlika, začudno i zrcalno, slobodno i konceptualno, strogo i raslojeno, živeći od vlastitih aporija i nesuglasja, razvija se u rapavim kajdama iznimna i proturječna pjesnička dionica, jer: ‘što su voljena mjesta nego optužbe/ što su lijepe sporosti nego pogreške’. Poništavanjem vlastitog ja do zajedničkog nas, kojih nema (nema nema nema), od voljenosti do optužbe, od sporosti do pogreške, poezija postaje i dogovorna nijemost i zagovaranje jezika kao njezina jedinoga bitnog događaja: što je jednako blizu i jednako nesagledivo daleko od tišine«

Knjiga će biti predstavljena 27. studenoga u 12.00 sati u knjižari Matice Hrvatske u Zagrebu, u ulici Matičinoj broj 2.