Profesorica Mirjana Đapo promovirala novu zbirku poezije

[adrotate group="1"]

Piše: Anto PRANJKIć

Poznata brčanska književnica Mirjana Đapo čitalačkoj je javnosti ponudila svoju novu zbirku poezije “Antigonin vrisak”, a koju je promovirala u foajeu brčanskog Doma kulture u organizaciji Vlade Brčko distrikta BiH. Promocija ove knjige organizirana je u sklopu ovogodišnje kulturno-sportske manifestacije “Brčansko ljeto-Savski cvijet”.

Ovo je 15 ukoričena zbirka poezije gospođe Đapo, a ona je medijima izjavila kako joj je upravo ovaj uradak najdraži, jer je on sublimacija onog najzrelijeg što je ona do sada naučila od svojih kolega po peru.

Za Brčanski forum prof. Đapo je kazala kako joj je Antiugona izuzetno draga:

-Trudila sam se da poezija bude bez nekog klišea, Oni koji budu čitali vidjet će da to nije standardna poezija, kazala je gospođa Đapo.

Recenzent ove knjige prof. Nemanja Gavrić je istaknuo da se nije mogao oteti utisku da knjiga nije Antigonin nego Mirjanin vrisak. Izjavio je kako se oduševio autoričinom spoznajom same sebe.

-Uvijek je težila da bude svoja, da ide srcem kroz pisanje i to pero. I “Antigonin vrisak” je napravio jedan krug što se tiče njeneoga stvaranja, zaključio je Gavrić.

Književnica Mirjana Đapo je kao profesorica izvela brojne generacije brčanskih srednjoškolaca i slovi kao istinska moralna vertikala brčanskih građana. Vrlo je omiljena i u književnim krugovima, jer pored stručnosti, posjeduje i moralne vrijednosti, koje u susretu s njom može osjetiti svaki čovjek.