Prije 110 godina rođen Leo Fender čije su gitare ključne za razvoj glazbe 20. stoljeća

Prije 110 godina rođen je Leo Fender, američki izumitelj i graditelj glazbenih instrumenata, čije su električne gitare Fender ključne za razvoj glazbe 20. stoljeća, proslavivši ih i neki od najvećih rock gitarista kao što su Jimi Hendrix ili Eric Clapton.

Piše: Željko SAKIĆ

Clarence Leonidas Fender rođen je 10. kolovoza 1909. u Anaheimu u Kaliforniji,  a umro je 21. ožujka 1991. u Fullertonu nedaleko rodnog mjesta. Još u mladosti se zanima za elektroniku te počinje graditi pojačala za akustične gitare, a 1950. godine predstavlja svoju prvu električnu gitaru Broadcaster, a potom i model Telecaster.

Riječ je o prvim gitarama punog tijela s dodatnim ‘pickupovima’ koje su dovele do novog zvuka i rock glazbe. Fender četiri godine kasnije premijerno prikazuje model Stratocaster koja dodatno popularizira novi zvuk i rock and roll.

Fender gitare ključne za razvoj glazbe 20. stoljeća

Davor Viduka, zaljubljenik u Fenderove gitare za sebe kaže kako je “izraziti fenderoljubac” od svoje 17. godine kada je kupio svoj prvi Stratocaster iz 1979. godine.

“’Nakon neke kopije Les Paula imao sam osjećaj da mi prsti lete i da mogu odsvirati sve što poželim. Za mene je Leo Fender najveći izumitelj nakon Nikole Tesle”’, smatra Viduka.

Dodao je kako su o utjecaju Fender gitara na povijest rock and rolla ‘’zasluženo napisane debele knjige’’.

“Iako imam petnaestak gitara, među kojima su i četiri ‘custom’ rađene samo za mene, na koncertima najčešće sviram dva najdraža Fendera, od njih ukupno sedam koliko ih imam”, kaže Viduka.

To su, precizirao je, Telecaster iz 1976. i Stratocaster iz 1979. jer su jednostavno najbolje. “Koju god novu gitaru kupio, kada krenem na koncert ili u studio te dvije gitare su mi neizostavne. Dragi Leo sretan ti 110. rođendan gdje god bio”, poručuje Viduka.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/