Preminuo katolički kantautor Čedo Antolić

Nakon duge i teške bolesti noćas je u Zagrebu u Kliničkom bolničkom centru “Sestre milosrdnice” u 69. godini preminuo kantautor popularne duhovne glazbe, pjesnik i slikar Čedo Antolić koji je u svojoj pedestet godišnjoj karijeri skladao više od 120 pjesama, objavio devet albuma te osvojio brojne nagrade na Uskrs festu i tri Porina. Čedo Antolić bio je dugogodišnji glazbeni urednik Hrvatskog katoličkog radija.

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – Već kao srednjoškolac Čedo Antolić se priključuje zajednici “Kraljica Apostola” pri isusovačkom samostanu na zagrebačkom Fratrovcu. Sa skladbom “Pjesma svakodnevna” vrlo zapaženo, zajednica je nastupila i na prvom Uskrs festu 1979. godine. Sljedeće godine zbor mijenja ime u “Kyrios” i u nakladništvu Kršćanske sadašnjosti objavljuju prvu kasetu pod nazivom “Pjesma svakodnevna”. S Fratrovca, Čedo je otišao dominikancima na Koloniju i tamo je vodio zbor mladih. Nakon par godina preuzeo je zbor mladih „o. Ante Antić“ koji djeluje u crkvi Gospe Lurdske. Od 2004. godine vodio je zbor mladih Kefa u crkvi sv. Petra pet godina. Dolaskom patera Ante Bobaša, Čedo Antolić vratio se na Koloniju gdje je dvadesetak godina sa zborom Hrid animirao nedjeljna Misna slavlja.

Pored animiranja misnih slavlja koje je vodio pedeset godina svake nedjelje, Čedo Antolić je sam ili sa zborovima i sastavima održao mnoštvo koncerata. Nastupio je na mnogim festivalima duhovne glazbe: Bono fest u Vukovaru, Marija festu u Molvama, Krapina fest u Krapni, Stepinčeve note u Koprivnici te Hodočašće u došašće u Pakracu. Svakako treba istaknuti nastupe na našem najstarijem festivalu duhovne glazbe Uskrs festu na kome je osvojio desetak nagrada. Godine 2005. Čedo je objavio zbirku pjesama pod nazivom „Pjesnik Gospodnji“. Pored glazbe Čedo Antolić se bavio i slikanjem te je ove 2019. godine priredio i samostalnu izložbu svojih radova. Vrlo uspješnu suradnju imao je i s glumcem i redateljem Reneom Medvešekom s kojim je održao više od stotinu glazbeno-poetskih recitala „Grad“ posvećenog Siniši Glavaševiću.

Čedo Antolić radio je i kao glazbeni urednik na Radio Mariji te na Hrvatskom katoličkom radiju.

Skladao je oko 120 pjesama za koje je u više navrata na Uskrs festu osvajao nagrade za glazbu ili tekst. Kao autor ili izvođač objavio je devet albuma od kojih su tri nagrađena Porinom u kategoriji duhovne glazbe.

Ove je godine odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izniman doprinos razvoju duhovnog glazbenog stvaralaštva u prigodi 50 godina aktivnog djelovanja na hrvatskoj glazbenoj sceni. Odlikovanje mu je u prigodi Dana državnosti 27. lipnja 2019. uručila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Čedo Antolić rođen je 1. siječnja 1951. godine u Zagrebu. 

Izvor/ Foto Tomislav Miletić pixsell© Kerigma-Pia/ika