Premijera predstave ‘Kabanica’ na 25. Zadarskom kazališnom ljetu

Na kraju 25. Zadarskog kazališnog ljeta publiku očekuje nova predstava N. V. Gogolja „Kabanica“, nastala u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar, u režiji Vinka Radovčića. Izvedba započinje 1. kolovoza, u Kazalištu lutaka Zadar, s početkom u 21:30 sati. 

Piše: Željko SAKIĆ

ZADAR – ”Dramska predstava “Kabanica” jest glasan prosvjed protiv ugnjetavanja maloga čovjeka, protiv socijalne nejednakosti i nepravde. U tematskoj osnovi to je predstava koja ukazuje na suprotnosti: s jedne strane, na okrutnost birokratsku zatupljenost ličnosti na društveno višim položajima vlasti, a s druge na jadne sudbine nižih društvenih slojeva. Suprotnosti tih dvaju strana prikazat će se kroz suprotstavljenje i supostojanje jednoga jedinstvenoga lika, Akakija Akakijeviča, kao i jedne samouvjerene i napuhane ‘Visoke ličnosti’, kojoj se narugao i sam Gogolj, smiještajući je na vrlo nisku inteligencijsku razinu. Tako ćemo, osim evidentnih i centralno postavljenih suprotnosti, otkriti i opću besmislenost tadašnjeg, kao i današnjeg društvenog poretka jer je i sam Gogolj poantirao svoju istinu i realnost na sljedeći način – kazalište služi za podizanje nacionalne kulture, ali i za razvijanje socijalne osviještenosti tako što će vjerno odraziti sliku društvenog života, i to pokazujući sve njene rane i bolesti.
„Svi smo mi izašli iz Gogoljeve Kabanice“, izjavio je Dostojevski, ističući njegovu važnost za rusku književnost realizma. I zaista, većinu onoga što je Gogolj uveo u književnost nastavljali su razvijati Turgenjev, Tolstoj i Dostojevski, svaki u svom smjeru, kroz svoj umjetnički izraz, opus i osobni pečat.”  Vinko Radovčić, redatelj

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/www.hnk-zadar.hr/