Predstavljanje knjige nadbiskupa Nikole Eterovića „Sveta Stolica i Hrvatska“

Knjiga papinskog nuncija u Njemačkoj nadbiskupa Nikole Eterovića „Sveta Stolica i Hrvatska. Priznanje – Ugovori – Suradnja“ bit će predstavljena u subotu 10. kolovoza u 20 sati u župnoj crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima.

Piše: Željko SAKIĆ

PUČIŠĆA – Ako je itko trebao napisati ovu knjigu, tada je to sasvim sigurno Nikola Eterović, nadbiskup i papinski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj koji ovu materiju poznaje ponajbolje, budući da ga preporučuje sama služba diplomata Svete Stolice, u kojoj je proveo najveći dio svoga stručnog, svećeničkog i biskupskog života.

Nadbiskup Eterović, kako to u Predgovoru ističe zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, napisao je uistinu dragocjenu knjigu. „Nju je napisao ponajprije izvrstan poznavatelj onoga o čemu piše, a k tomu je čovjek koji u sebi, svojoj osobnosti i službi lijepo povezuje pojmove iz naslova knjige, jer je kao Hrvat skoro četrdeset godina u službi Svete Stolice. Osim toga, sam je dionik povijesnih događanja o kojima piše. Sve se to troje odražava u ovome djelu koje će mnogima pomoći poslužiti kao izvor točnih informacija i kao svojevrsni priručnik polazišta za stvaranje plodonosnih interpretacija“, piše kardinal Bozanić.

Knjiga odgovara na više pitanja koja nas zanimaju: Zašto se Sveta Stolica zauzimala za međunarodno priznanje RH, kakav pravni sustav odnosa između države i Crkve vrijedi u Hrvatskoj, je li suradnja Crkve i država u suprotnosti s načelom da su država i Crva svaka u svojem poretku neovisne i samostalne, koje druge države imaju slične ugovore sa Svetom Stolicom kao i Republika Hrvatska, koliko je bilo službenih susreta predstavnika Svete Stolice i Republike Hrvatske, koji su sveci i blaženici živjeli na područjima na kojima danas prebivaju Hrvati te koji su prioriteti Svete Stolice u međunarodnoj zajednici? Ova knjiga nezaobilazni je kompendij za svaku ozbiljnu knjižnicu, svjesnoga intelektualca i kršćanina.

U predstavljanju će sudjelovati dr. Željko Tanjić, dr. Nikola Bižaca, dr. Josip Vrandečić i autor.

Moderator će biti župnik don Pavao Gospodnetić.

Knjigu je objavila Kršćanska sadašnjost.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ika