Praizvedba predstave ‘Lipa moja dalmatinska rič’ u sklopu proslave blagdana Velike Gospe

Praizvedba predstave ‘Lipa moja dalmatinska rič’ održat će se u sklopu proslave blagdana Velike Gospe, ispred crkve u Lokvi Rogoznici (Omiš), 15. kolovoza u 20 sati. Autorica teksta je Meri Spain, a režiju potpisuje Ivana Giove Župa. Ulaz je slobodan.

Piše: Željko SAKIĆ

OMIŠ – Radnja se događa 70-tih godina prošlog stoljeća kad se turisti mahom birali Dalmaciju za turističku destinaciju.

To su bile godine slobodnijeg ponašanja nego što je bilo u našoj konzervativnoj Dalmaciji.

Veliki priliv turista utjecao je i na našu tradiciju tako da je mlađa populacija vrlo brzo prihvatila ono što je sa njima i dolazilo – način prehrane, odijevanja pa i jezik.
Starija populacija ostaje dosljedna svom mentalitetu i korijenima, ali ne baš u potpunosti jer ,ako „susida može parlat po stranjski mora i baba i dida.“

Unuke koje, kako to biva kroz generacije, su u stalnom konfliktu sa starijima i pokušavaju poboljšat svoj turistički smještaj tako da babu i dida uče engleski i uz učenje nagovaraju na  promjenu menija.

Dolazi do niza komičnih situacija koje se nastavljaju nakon što dida dobije pismo od brata iz Amerike koji nakon 40 god. dolazi u svoj rodni kraj.

Igraju: Danijela Granić – baba Marica; Franko Šarić – dida Pile; Matea Mimica – unuka Amanda; Ana Granić – unuka Mery; Nera Kuzmanić – strina iz Amerike; Edi Šarić – stric iz Amerike; Anđela Marušić – poštar; Tonka Mušac – strankinja.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ FB