Potomci njemačkog cara žele nazad svoje umjetnine

[adrotate group="1"]

Potomci posljednjega njemačkog cara žele da im njemačka država vrati tisuće umjetnina koje su pripadale obitelji Hohenzollern, objavio je list Der Spiegel.

Piše: Željko SAKIĆ

BERLIN – Pregovori o restituciji između Hohenzollerna s jedne i njemačke države, savezne pokrajine Brandenburg i grada Berlina s druge, traju već nekoliko godina, dodaje list. Informaciju je potvrdilo njemačko ministarstvo kulture.

Po njemačkom tjedniku, Hohenzollerni traže povrat tisuća slika, skulptura, zlatnika, knjiga i namještaja koje su im pripadale do pada Njemačkog Carstva i proglašenja republike na kraju Prvog svjetskog rata. 

Pregovore u ime nekadašnje vladajuće dinastije vodi pruski princ Georg Friedrich, prapraunuk posljednjeg ‘kaisera’ Vilima II, koji je abdicirao 1918. i umro u egzilu u Nizozemskoj 1941. 

Hohenzollernima je imovina oduzimana bez naknade sve dok nije postignut i u zakon pretočen dogovor između carske obitelji i države u listopadu 1926. 

Ali je turbulentna njemačka povijest zakomplicirala situaciju jer je sovjetska poslijeratna okupacija pola Berlina i Brandenburga dovela do novih eksproprijacija. 

Ministarstvo kulture kaže da mnoge umjetnine u pitanju imaju “veliku povijesnu vrijednost” i danas su dio Pruske zaklade dvoraca i vrtova u Brandenburgu i Pruske kulturne zaklade u Njemačkom povijesnom muzeju u Berlinu. 

Dnevnik Tagesspiegel objavio je da carska obitelj traži pravo na stalno boravište u palači Cecilienhof u Potsdamu, slavnoj po tome što se u njoj održala Potsdamska konferencija na kojoj su Staljin, Churchill i Truman odlučivali o sudbini poslijeratne Njemačke. Po pisanju lista, država je tu ideju glatko odbila. 

Očekuje se da će pregovori o povratu biti dugi. “Trenutno su pozicije stranaka u razgovorima vrlo udaljene”, priopćilo je ministarstvo. 

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ h/