Posuško lito 2019: Večer ikavice

Posuško lito 2019: Večer ikavice

Reka san ti: Predstavljanje zbornika radova na ikavici večeras u Posušju

U utorak, 30.srpnja 2019. na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju s početkom u 19:30 bit će održana Večer ikavice, koju već petu godinu zaredom u sklopu Posuškoga lita organizira i provodi HKD Napredak podružnica Posušje. U povodu jubilarne, pete Večeri ikavice tiskan je zbornik radova na ikavici u kojem su sadržani svi dosadašnji radovi uključujući i one koji su pristigli na ovogodišnji natječaj. Knjiga nosi naslov Reka san ti, pod kojim se sloganom svih godina do sada i provodio ovaj program. Izdavač knjige je HKD Napredak, urednici Ljubo Begić, predsjednik podružnice, i Radica Leko, koja je uradila lekturu i korekturu te napisala proslov i recenziju knjige. Uz nju je svoj književni osvrt dao i recenzent don Ilija Drmić. Upravo ćemo njih čuti u programu predstavljanja uz nekoliko odabranih radova iz zbornika. Knjigu je tiskala Olovka Posušje, grafički obradila Marijana Pekas te ilustrirali Martina Tomić i Srećko Slišković. Samo predstavljanje zamišljeno je kao mozaik program u kojem će, osim knjige, biti predstavljeni i izloženi radovi nastali tijekom likovnih radionica.

Reka san ti

Od 2015. godine do danas broj prijavljenih radova na objavljeni natječaj svake se godine povećavao, tako je na ovogodišnji pristiglo najviše, trinaest radova od 9 autora što s dosadašnjim radovima čini brojku od 39 tekstova, što pjesama što kraćih proznih uradaka posuških autora napisanih na izvornoj ikavici. U listu autora upisani su kako oni afirmirani autori iz Posušja ili koji u njemu žive, tako i mladi autori, pa i naši učenici, što posebno veseli.
U proteklih pet godina tijekom svibnja raspisivan je Natječaj za literarne radove napisane na našoj izvornoj zapadnohercegovačkoj ikavici koja sadržava jezične posebnosti, s ciljem čuvanja naše jezične baštine i poticanja književnoga stvaralaštva pisanog narodnim govorom našega kraja, istaknula je Radica leko u Proslovu knjige. „Svi objavljeni literarni radovi su, na neki način, književno i umjetnički vrijedni, no o tome će književna kritika reći svoje ocjene. Ali, najveća vrijednost je što oni čuvaju našu ikavicu kojoj, navalom različitih izričaja prezasićenih s tuđicama, posebno anglizmima, prijeti polagano nestajanje. Ovi uradci ovdje objavljeni nakon mnogih provjera mogu biti vrlo korisni i djelatnicima u našim školama, učiteljima, nastavnicima i profesorima, i to u nastavi hrvatskoga jezika i književnosti“, kazala je Radica, umirovljena nastavnica hrvatskoga jezika.

Djela napisana na ikavici nisu novina u književnosti. U svojoj recenziji don Ilija Drmić, teolog i profesor hrvatskoga jezika, podsjeća kako je na ikavici pisao, primjerice glagoljaš don Jakov Perković, posuški pisci Ivan Ićan Ramljak, Slavo Antin Bago, i drugi, a 2013. pojavio se kod nas Ričnik Ante Kraljevića. „Pučki govori u zapadnoj Hercegovini danas su dobrano izmiješani u pogledu svoga izgovora, ali ima još uvije krajeva gdje se dobrano govori samo ikavica. Spomenuti, kao i mnogi drugi pisci i pjesnici podigli su joj spomenik svojim objavljenim djelima, čime joj se vijek produljio. I ovi književnici i literarni zanimanici, te mladi učenici i zaljubljenici u ikavicu veličaju, hvale i slave taj naš stari jezični izgovor, a plamen mu još uvijek gori plamteći na našim ognjištima i uokolo njih, pogotovo u ljudskim srcima, gdje god da kucaju u našem kamenjaru i po dalekim europskim i drugim magistralama i stradama“, piše don Ilija.