Posljednji nastavak serijala “Millennium” u Hrvatskoj kad i diljem svijeta

Roman “Djevojka koja je morala umrijeti”, šesti i posljednji nastavak slavnog serijala “Millennium” švedskog pisca Stiega Larssona iz pera njegovog nasljednika Davida Lagercrantza, izlašla je 22. kolovoza u 47 zemalja svijeta, među kojima i u Hrvatskoj.

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – Trilogiju Millennium Stiega Larssona čine romani “Muškarci koji mrze žene” (2005.), “Djevojka koja se igrala vatrom” (2006.) i “Kule u zraku” (2007.). Knjige su objavljene posthumno – Larsson je umro 2004., postavši književnom senzacijom u Švedskoj, ali i globalno – prevedene su na više od 50 jezika svijeta, prodane u više od 80 milijuna primjeraka, te su dobile dvije podjednako slavne filmske ekranizacije, švedsku i američku.

David Lagercrantz, također slavan švedski pisac i novinar najpoznatiji po biografiji nogometaša Zlatana Ibrahimovića “Ja sam Zlatan Ibrahimović” (2011.), nastavio je naslijeđe Stiega Larssona, napisavši potpuno novu priču o buntovnoj Lisbeth Salander i istraživačkom novinaru Mikaelu Blomkvistu. Njegov roman “Što nas ne ubije”, objavljen 2015. kao prvi od ukupno tri planirana nastavka Larssonove trilogije, privukao je golem medijski interes u čitavom svijetu.

U rujnu 2017. objavljena je i peta knjiga serijala, “Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu”. Te dvije knjige Davida Lagercrantza objavljene su u 47 zemalja i prodane u 14 milijuna primjeraka, od čega je samo u Švedskoj prodan jedan milijun. Pet dosadašnjih nastavaka serijala ukupno je prodano u stotinu milijuna primjeraka, postavši jedan od najprodavanijih književnih serijala svih vremena i jedan od rijetkih koji je dosegnuo taj zavidni broj, ističu iz Frakture.

Gotovo 15 godina nakon prve knjige stigao je čas za kraj serijala, a njegovo “veliko finale” – roman “Djevojka koja je morala umrijeti”, treći iz pera Davida Lagercrantza – najavljen je kao punokrvni triler koji donosi rasplet konačne sudbine Lisbeth Salander, uz “nešto iznenađenja”.

Lisbeth Salander – posebna, drugačija, nezaustavljiva djevojka s tetovažom zmaja – nestala je. Prodala je svoj stan u Stockholmu, ne javlja se na mejlove. Nikome nije rekla gdje je i nitko ne zna da je napokon odlučila postati lovac, a ne biti više lovina. Nepoznati beskućnik koji je stalno spominjao švedskog ministra obrane i tajnu koju mora o njemu izreći pronađen je mrtav u parku u središtu Stockholma s telefonskim brojem Mikaela Blomkvista u džepu. Tko je taj čovjek o kojemu nema nikakvoga traga, koje tajne krije njegova smrt i hoće li se zbog nje zatresti vrh švedske vlade i industrije?

“Odgovori su u romanu koji propituje političke skandale i međunarodne igre moći u koje su uključene ruske tvornice trolova, govor mržnje, lažne vijesti te jedna davna ekspedicija na Mount Everest. 

Knjiga je izašla 22. kolovoza, a istog dana je objavljena u 47 zemalja uključujući Veliku Britaniju, Španjolsku, Njemačku, Sjedinjene Američke Države i Hrvatsku.

Izvor/ Foto EPA/Henrik Montgomery © Kerigma-Pia/h/