Posebni tužitelj ispitat će slučaj lažiranog rasističkog napada na glumca Jussiea Smolletta

[adrotate group="1"]

Sudac u Chicagu imenovao je posebnog tužitelja koji će preispitati slučaj glumca Jussiea Smolletta koji je tvrdio da je žrtva rasističkog napada, za koji su vlasti utvrdile da se radi o prijevari.

Piše: Željko SAKIĆ

CHICHAGO – Smollett, koji je crnac, homoseksualac i najpoznatiji po ulozi u seriji “Empire” televizije Fox, rekao je policiji 29. siječnja da su ga dvojica maskiranih muškaraca napala uz uvrede zbog rase i seksualne orijentacije i izražavajući potporu republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Mjesec dana nakon toga, državna odvjetnica Kim Fox optužila je Smolletta da je podnio lažnu kaznenu prijavu i dvojici muškaraca platio 3500 dolara kako bi inscenirali napad.

Lažni napad je isprva izazvao niz osuda, a Smolletta su podržale brojne poznate osobe, poput glumice Emme Watson, pjevačice Katy Perry i bivšeg potpredsjednika Joea Bidena te niz drugih demokrata.

Na iznenađenje lokalnih političara i policijskih službenika, Foxxov ured je u ožujku odbacio optužnicu protiv Smolleta, rekavši da je postignuta nagodba po kojoj je platio kaznu od 10.000 dolara.

Sudac okruga Cook Michael Toomin imenovao je posebnog tužitelja Dana Webba koji će utvrditi je li bilo koja osoba ili tijelo u prethodnoj istrazi učinio bilo što krivo i ima li osnove za daljnje procesuiranje Smolletta.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/