Portugalski biskupi protiv nastave rodne teorije

U Portugalu je prošlih dana prikupljeno više od 32.000 potpisa u sklopu peticije protiv uredbe portugalskog Ministarstva obrazovanja, građanstva i ravnopravnosti, kojom bi se u škole u toj zemlji uvela nastava iz rodne teorije. Portugalska biskupska konferencija izrazila je zabrinutost zbog spomenute uredbe te je na svojim internetskim stranicama ponovno objavila pastoralni dokument iz 2013. godine o rodnoj teoriji, javlja Vatican News.

Piše: Željko SAKIĆ

U tekstu pod naslovom „Kršćanska vizija spolnosti. O rodnoj teoriji“ portugalski su biskupi upozorili na pokušaje uvođenja nastave rodne teorije u škole, nazvavši ju oruđem indoktrinacije i pokušajem da se teze te ideologije podmetnu kao zajednički i neosporni znanstveni podatak. Napomenuli su pritom da je riječ o ideologiji kojom se želi potaknuti antropološka revolucija, stavljajući u pozadinu spolni identitet kao prirodno i biološko stanje. Zapravo, umjesto o spolu, temeljnom za identifikaciju osobe, govori se o rodu, odnosno kulturnoj i psihološkoj konstrukciji identiteta; umjesto o ravnopravnosti muškaraca i žena govori se o rodnoj ravnopravnosti; dok obitelj zamjenjuju obitelji, poručila je Portugalska biskupska konferencija.

Portugalski su biskupi također upozorili na iluzornost tvrdnje da je moguće odreći se bioloških datosti kako bi se izbrisale razlike između muškarca i žene. Podsjetili su potom na pravo roditelja da izraze svoje mišljenje u vezi sa nastavom rodne teorije u školi, napomenuvši da je, s obzirom da se obrazovni sustav koristi kako bi se podržala i proširila ta ideologija, dobro prisjetiti se primata prava roditelja u usmjeravanju tijeka obrazovanja svoje djece.

Izvor/ Foto vatican media © Kerigma-Pia/ika