Pjesnički festival ‘Odvalimo se poezijom’ u Bolu na Braču

[adrotate group="1"]

Treću godinu zaredom pjesnički festival ‘Odvalimo se poezijom’ održava se u Bolu na Braču, od 30. kolovoza do 1. rujna. Događanje je dio kulturne manifestacije 30. Bolsko lito, a program se odvija uz organizaciju i podršku Centra za kulturu Općine Bol.

Piše: Željko SAKIĆ

BOL – Cilj festivala je okupiti pjesnikinje i pjesnike s lokalnog i šireg lokalnog područja te poetike otoka staviti u suvremene kontekste.

Brač već ima dvije pjesničke manifestacije, jezično-pjesničku smotru Croatia rediviva: Ča – kaj – što u Selcima s dugom tradicijom, te festival čakavske riči Stjepan Štefe Pulišelić u Škripu.

Uz uvažene spomenute manifestacije, Odvalimo se poezijom je još jedno novo bračko mjesto pjesničkih susreta na kojem nastojimo spojiti staro i novo, tradicionalno i suvremeno, otočke idiome i standardni, suvremeni jezik.

Kao i prošle godine, prva večer programa posvećena je pjesničkim glasovima otoka Brača, tako ćemo u programu Škojori čuti lokalne pjesnike Visa, Hvara i Brača.
Iste večeri u programu “off scena” čut ćemo pjesnika mlađe generacije Gorana Milakovića i pjesme iz njegovog neobjavljenog rukopisa “Rudnik stakla”.

Drugog dana zajedno ćemo posjetiti prirodno-povijesnu znamenitost, pustinju Dračeva luka iznad Murvice nedaleko od Bola, te u atmosferi u kojoj su živjeli brački pustinjaci, koji su samostane i pustinje s južne strane otoka naselili još u 15. stoljeću, pročitati nekoliko pjesama mističnih pjesnika koji su način života i duhovnu srodnost dijelili i s bračkim pustinjacima. 

Drugoga dana predviđena je radionica poezije za djecu koju će voditi pjesnikinja, znanstvenica i knjižničarka Nada Topić. U večernjem programu drugog dana predstavit će nam se mlada pjesnikinja Mateja Jurčevića, dobitnica Gorana za mlade pjesnike 2016. godine. Iste večeri u glavnom programu Poetike otoka i Dioklecijanove palače predstavit će se velike i nagrađivane hrvatske pjesnikinje Andriana Škunca i Gorana Benić

Posljednjeg dana održat će se tzv. šumski panel s temom gdje i kako za čitanje pronalazimo dobru poeziju; bit će to razgovor sudionika i gostiju na temu čitanja poezije.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/odvalimosepoezijom