Panel diskusija “Pomirenje naroda u BiH” u Banja Luci

Predsjednica podružnice HKD Napredak u Banjoj Luci Ružica Grozdić Ševarika prilikom svog obraćanja na Panelu istaknula je kako je pored toga što bi svi novinari morali objektivno izvještavati ponekad potrebno neke vijesti kao i negativne  komentare čitatelja na portalima, ali i na društvenim mrežama  selektirati i ne objaviti

U četvrtak  23.7.2020. godine u prostorijama restorana Vrbas s početkom u 18 sati, članovi i aktivisti HKD Napredak – podružnica Banja Luka na čelu s predsjednicom Podružnice Ružicom Grozdić Ševarika sudjelovali su na Panel diskusiji na temu Pomirenje naroda u BiH, uloga medija. Organizator Panel diskusije bio je Bojan Dragišić iz Play team agencije, a svoje učešće na Panelu uzele su i četiri iskusne novinarke Vanja Stokić – urednica portala E          trafika, Maja Isović Dobrijević – novinarka Buka magazina, Anđelka Marković – novinarka N1 kanala i Brankica Smiljanić – novinarka i blogerica, a koje su se predstavile s uspješnim pričama i ostvarenim rezultatima tijekom svog radnog vijeka.

Svi panelisti složili su se da mediji imaju kako pozitivan tako i negativan utjecaj na javnost i da je velika odgovornost na novinarima i urednicima koji uređuju i plasiraju vijesti široj javnosti.

Predsjednica podružnice HKD Napredak u Banjoj Luci Ružica Grozdić Ševarika prilikom svog obraćanja na Panelu istaknula je kako je pored toga što bi svi novinari morali objektivno izvještavati ponekad potrebno neke vijesti kao i negativne  komentare čitatelja na portalima, ali i na društvenim mrežama  selektirati i ne objaviti. Rekla je i to kako su svi svjesni senzacionalističkih naslova i zlouporabe pojedinih novinara, kao i izvlačenja iz konteksta pojedinih izjava kako političara, tako i ljudi iz kulturnog i javnog života naše države, a s ciljem da vijest postane aktualnija i značajnija. Grozdić Ševarika je također rekla kako uporabom društvenih mreža svatko ima svoj medijski prostor, ali kako je isti i meta zlouporaba na način širenja govora mržnje, osobito prema marginaliziranim grupama društva. Grozdić Ševarika dodala je i to kako je odgovornost na pojedincu i njegovoj svijesti hoće li  širiti negativne ili pozitivne vijesti, kao i to kako svatko od nas svojim pozitivnim  djelovanjem unutar svoje lokalne zajednice može doprinijeti kulturi dijaloga i pomirenju naroda u BiH. „Misli globalno djeluj lokalno!“, zaključila je Grozdić Ševarika i rekla kako je  HKD Napredak poznat po svom zalaganju upravo za mir i pomirenje. Na kraju se prisutnima obratio i zahvalio na sudjelovanju Siniša Moretti predstavnik projekta Probudućnost, koji je i bio pokrovitelj ovog događaja.