Osnovao prvu hrvatsku knjižnicu u Zapadnoj Australiji

[adrotate group="1"]

Organizirao je razne događaje humanitarnog karaktera, a nije zapostavljao niti druga polja rada, koja su Hrvatima Zapadne Australije bila izuzetno važna. Odmah je reorganizirao školu hrvatskoga jezika a vrlo ubrzo je osnovao i prvu hrvatsku knjižnicu, koju je nazvao „Dr. Alojzije Stepinac“. Njegov rad vidljiv je i na polju glazbe, jer je bio vrlo aktivan u promicanju glazbene kulture među hrvatskim iseljenicima.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Prije dva dana smo napisali kako je prvu hrvatsku katoličku župu u Sjedinjenim američkim državama uspostavio Josip Dobroslav Božić iz Potočana. To je povijesna istina koja se ne dade promijeniti, a da su Posavljaci radili velike stvari u svijetu, dragi čitatelji, moći ćete se upoznati kroz našu rubriku „Znameniti Posavljaci u iseljeništvu“.

Imajući u vidu da smo prije dva dana predstavili utemeljitelja prve hrvatske katoličke župe u Sjedinjenim američkim državama danas idemo na drugi kraj svijeta u Zapadnu Australiju. Tamo je 1979. godine u Hrvatsku katoličku misiju u North Fremantle stigao  svećenik u najboljim godinama. Tada je Nikola Čabraja imao nepunih 29 godina i i već iskustvo župnika u Garevcu pored Modriče te djelatnika u sjedištvu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu. Došavši u daleku Australiju velečasni Čabraja je vidio da je, pored duhovne skrbi našim ljudima važan vođa i na području kulture i obrazovanja. Odmah se uhvatio posla pogotovo kada je riječ o humanitarnim aktivnostima.

Organizirao je razne događaje humanitarnog karaktera, a nije zapostavljao niti druga polja rada, koja su Hrvatima Zapadne Australije bila izuzetno važna. Odmah je reorganizirao školu hrvatskoga jezika a vrlo ubrzo je osnovao i prvu hrvatsku knjižnicu, koju je nazvao „Dr. Alojzije Stepinac“. Njegov rad vidljiv je i na polju glazbe, jer je bio vrlo aktivan u promicanju glazbene kulture među hrvatskim iseljenicima. Velečasni Nikola je rođen u Novom Selu pored Bosanskoga Broda i uvijek ponosno ističe svoje posavske korijene.