Okusi i oblici meda, kakav je bakalar s medom?

Manifestacija “Okusi i oblici meda” održat će se u subotu, 17. kolovoza u mjestu Kučine, koje administrativno pripada Solinu, a posjetitelji će na njoj moći kušati jela od meda, obići sajam pčelinjih proizvoda, pčelarske opreme i alata.

Piše: Željko SAKIĆ

KUČINE – Bakalar s medom, tradicionalni kučinski soparnik s grožđicama i medom, medenjaci, piletina s medom, neka su od jela koja će se nuditi.
 Na sajmu će se predstaviti i moći kupiti suveniri od meda, ali i sam med, medica, kozmetika od meda itd.

Cilj je manifestacije ponuditi zabavan sadržaj turistima smještenim u Solinu, Mravincama i Kučinama, predstaviti lokalnu gastronomsku tradiciju te potaknuti posjetitelje da čuvaju prirodu, posebice medonosne biljke poput kadulje, vrijeska i ružmarina, poručuju iz Turističke zajednice Solina. 

Kako napraviti bakalar s medom, ukusno jelo koje će iznenaditi vaše prijatelje.Trebat će vam:

  • 150 gr. bakalara
  • 1 čaša ulja
  • Koža naranče
  • Sok od naranče
  • 100 gr. meda
  • 1 luk
  • 1/4 dio težine šećernog luka

Vi svibanj također biti zainteresirani za: Kako pržiti bakalar Koraci slijediti: 1

Ulje s kožom naranče i soka bez ulja zakuhajte 30 minuta.2

Kada je konfit, dodajte dvije žličice meda . Zatim, komadići desaliniranog bakalara s kožom okrenutom prema gore.3

Ostavimo ulje na temperaturi od 60 ° C 15 minuta. Zatim izrežemo crni luk i karameliziramo ga sa šećerom.4

Na kraju stavite njušku bakalara na tanjur s kožom okrenutom prema dolje, stavite umak i ukrasite s karameliziranim lukom i koricom naranče.

Izvor/ Foto Coolinarka© Kerigma-Pia/h/