Održana književna večer Katoličkog društva ,,Ivan Antunović” u Subotici

U organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović“ u svečanoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo“ u Subotici, održana je tradicionalna književna večer uoči središnje proslave Dužijance 2019., koju Katoličko društvo također slavi kao svoj dan.

Piše: Željko SAKIĆ

SUBOTICA – Književna večer bila je posvećena 25. obljetnici djelovanja zbora Collegium Musicum Catholicum. Na početku večeri brojne posjetitelje pozdravio je vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva ,,Ivan Antunović”. Radak je kazao da se ovom večeri približava završnoj proslavi Dužijance, odnosno zahvali Bogu na plodovima zemlje.

Uslijedilo je izlaganje Miroslava Stantića o Đuri Arnoldu, priređivaču prve pjesmarice bačkih Hrvata, točnije Pismenika iz 1819. koji je tiskan u Osijeku prije 200 godina. Zatim je profesorica glazbe Emina Tikvicki govorila o povijesti zbora.

Tijekom večeri vlč. Radak dodijelio je nagrade ,,Ivan Antunović” za iznimne zasluge u njegovanju i očuvanju kulture, povijesti i duhovnosti Hrvata u Bačkoj te promicanju kršćanskih vrijednosti u društvu i sredini u kojoj živimo. Svake godine Društvo dodjeljuje ovu nagradu jednom zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji. Josip Dumendžić Meštar dobitnik je ovogodišnje nagrade kao pojedinac, duhovni projekt mladih na subotičkim župama – Oratorij dobitnik je nagrade koja se dodjeljuje udruzi, a nagrada za brojnu obitelj pripala je obitelji Marine i Ivana Piukovića.

Katoličko društvo ,,Ivan Antunović” ujedno je izrazilo zahvalnost za trud i doprinos svima koji su uključeni u ovu inicijativu nadajući se da će dodijeljena priznanja biti poticaj i nadahnuće daljnjem radu.

Na kraju sadržajne večeri voditeljica Lucija Ivanković Radaković pozvala je sve nazočne na sudjelovanje u programu Dužijance 2019. koji slijedi u narednim danima.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ ika