Odličje Hitlerova tjelohranitelja na dražbi prodano za rekordnih 36.000 funta

Odličje koji je dobio Hitlerov tjelohranitelj jer je umjesto vođe Trećega Reicha “primio” pet metaka, prodan je na dražbi u Velikoj Britaniji za rekordnih 36.000 funta.

Piše: Željko SAKIĆ

Riječ je o odličju dodijeljenom Ulrichu Grafu, koji se “bacio na Hitlera” za vrijeme neuspjeloga nacističkog vojnog puča 1923. godine.

Srebrno odličje s jedne strane ima nacističkog orla, a prodano je u Derbyshireu. Iz aukcijske kuće kažu da je postigao “rekordnu cijenu” za odličje tog tipa.

Graf je bio jedan od prvih pripadnika nacističke partije, a zbog nacističke prošlosti, njegova obitelj je pedesetih godina prošloga stoljeća prodala sve stvari koje su mu pripadale.

Tijekom neuspjeloga Muenchenskog puča 1923. godine došlo je do obračuna pripadnika nacističke partije i policije, pri čemu je ubijeno 16 nacista.

Stručnjak dražbovne kuće Hansons Auctioneers’ za predmete iz vojne domene, Adrian Stevenson BBC-ju je ispripovijedao priču o povijesti odličja: “Nacisti su krenuli prema spomeniku podignutom u čast bavarske vojske, no ondje su naišli na policijski kordon. Policija je odmah otvorila vatru. Graf je najprije primio metak u rame, a potom se bacio ispred Hitlera. Pritom je pogođen još pet puta.”

Stevenson kaže da je odličje kupio jedan britanski liječnik koji posjeduje “veliku zbirku odličja iz razdoblja Trećeg Reicha”.

Dodaje da su neke zemlje, poput primjerice Francuske zabranile prodaju predmeta koji simboliziraju Treći Reich, no da to ni u kojem slučaju “ne ide u prilog nacističkim žrtvama”. Smatra da je to “kao kad sve gurate pod tepih”. 

Orden je na dražbi postigao devet puta veću cijenu od očekivane početne koja je iznosila 3500 do 4000 funta. 

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/