Objavljena Šangajska lista 1000 najboljih sveučilišta, pogledajte kako stoji Zagreb

Na prvom mjestu se našao Harvard kojeg slijede američki Standford, britanski Cambridge te američki MIT, Berkeley i Princeton. U prvih 30 svjetskih nalaze se čak 22 američka.

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – Sveučilište u Zagrebu ponovno se našlo među 500 najboljih sveučilišta na svijetu, na poziciju koju je posljednji put zauzimalo 2016. godine. Na listi se po prvi put našlo i Sveučilište u Splitu.

Na ovogodišnjoj Šangajskoj listi, najpoznatijem rangiranju svjetskih sveučilišta koje se temelji na pokazateljima znanstvenog i istraživačkog rada, Zagrebačko sveučilište zauzelo je poziciju između 401. i 500. mjesta a posljednje je dvije godine bilo između 501. i 600. mjesta.

Sveučilište u Splitu našlo se između 701. i 800. mjesta, kao i sveučilišta iz Budimpešte i Varšave, dok je najbolje sveučilište u srednjoj Europi Karlovo sveučilište iz Praga.

Kompletnu listu moguće je pogledati ovdje.

Beograd je u istom rangu kao i Zagreb, dok je Sveučilište u Ljubljani u rangu između 501. i 600. mjesta. Sveučilišta iz Bosne i Hercegovine nisu ušla ušla među 1000 najboljih u svijetu.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/