Njemačka mornarica protiv morske bolesti gumom za žvakanje s vitaminom C

Morska bolest je poput kazne na otvorenom moru, bilo da je riječ o putnicima na brodovima ili o profesionalnim mornarima. 

Piše: Željko SAKIĆ

BERLIN – S obzirom na to da lijekovi protiv mučnine mogu imati razne nuspojave, njemačka je mornarica odlučila testirati djelotvornost guma za žvakanje s visokom količinom vitamina C na svojim marincima.

Najčešće se u borbi protiv morske bolesti propisuju antihistaminici, koji istodobno djeluju sedativno i sprečavaju povraćanje, no njihova je česta nuspojava osjećaj umora i pospanosti, što je apsolutno neprihvatljivo za posadu vojnoga broda. 

S obzirom na ranije dokaze o tomu da vitamin C ublažava simptome morske bolesti i da je njegovo djelovanje dulje nego u slučaju uzimanja antihistaminika, njemački vojni brodski liječnici početkom godine započeli su dvogodišnje ispitivanje na nekoliko stotina marinaca vojnih fregata, rekao je Andreas Koch s Pomorskoga medicinskog instituta.

Pojasnio je da se žvakanjem gume za žvakanje oslobađa visoka doza vitamina C i djeluje na način da sprečava ili uvelike smanjuje lučenje histamina u mozgu. Vrlo brzo djeluje jer sadržaj gume brzo ulazi u tijelo putem sline.

U sklopu istraživanja nekim će se vojnicima davati gume za žvakanje s vrlo visokom dozom vitamina C, a drugima neće. 

Vitamin C prirodno snižava razine histamina u ljudskome organizmu. Riječ je o kemijskim spojevima koji uzrokuju alergijske simptome, a njihova prevelika razina u organizmu rezultira mučninom i povraćanjem.

Različiti su razlozi koji potiču pojavu morske bolesti kod raznih osoba.  

Najviše putnika probleme doživi na putovanju brodom po kojemu je bolest i dobila svoj pučki naziv “morska bolest”, a ponekad se koristi i naziv “nausea”, koji korijen vuče iz starogrčke riječi za brod.

Zabilježena je i pojava vrtoglavice koja obično nastaje pošto putnik napusti brod. 

“Primjerice, mnogi ljudi koji se nalaze na nekom plovilu reagiraju na ‘ljuljanje’ broda na valovima”, kaže Koch. “U trbuhu svakih pet sekunda osjećate valove. Na to je osjetljiva velika većina ljudi”.

Morska bolest nastaje kada sustav za ravnotežu smješten u unutarnjem uhu prima drukčije podražaje od ostalih receptora, osobito vidnih.

Za razliku od putnika na kruzerima, mornarički brodovi ne mogu uvijek izbjeći velike valove na otvorenom moru, a ako veći dio marinaca podlegne morskoj bolesti, vojne se operacije u nekim slučajevima moraju prekinuti.

“Komandni most najgore je mjesto na brodu za osjetljive članove posade”, kaže kapetan fregate Bastian Fischborn. Sedam je godina plovio na 60-metarskom minolovcu, veći dio puta kao zapovjednik.

Ispripovijedao je da je jednom prilikom u ekstremnim vremenskim uvjetima trećina posade bila izvan službe zbog morske bolesti.

Neki se nikada nisu uspjeli naviknuti na boravak na relativno malome brodu na nemirnome otvorenom moru, zbog čega su bili prisiljeni odustati od karijere u mornarici, rekao je Fischborn.

Izvor/ Foto epa© Kerigma-Pia/h/