Najavljen program 17. Liburnia Film Festivala

[adrotate group="1"]

Sedamnaesti festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival održava se na maloj opatijskoj Ljetnoj pozornici od 26. do 30. kolovoza, a ove će godine biti u znaku „3. maja“, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Piše: Željko SAKIĆ

U konkurenciji će biti prikazano 19 recentnih hrvatskih dokumentaraca, od kojih će četiri imati svjetske premijere – filmovi „Baka“ Borne Zidarića „Hipokritovi sinovi“ Antona Mezulića, „Nihilist“ Renate Lučić i „Pluf!“ Elvisa Lenića.

U programu je i više od 10 filmova izvan konkurencije i u off programu, a najavljene su i edukacije, razgovori o filmu i glazbeni programi.

Tema 17. izdanja festivala je posrnula hrvatska brodogradnja, pri čemu se misli na recentna događanja u „Uljaniku“ i „3. maju“. Zbog njihove važnosti za hrvatsko društvo i lokalnu zajednicu, festival koji i u logotipu ima znak broda, izvan konkurencije će prikazati nekoliko filmova na temu brodogradnje, kazali su organizatori festivala na konferenciji za medije.

U konkurenciji će biti prikazan nagrađivani film Gorana Devića „Na vodi“, koji kroz različita lica portretira autorov rodni Sisak te film „Susjedi“ Tomislava Žaje, u kojemu prati štićenike Doma za psihički bolesne osobe u Osijeku čiji je ravnatelj pokrenuo zatvaranje doma i uključivanje njegovih stanara u zajednicu.

Film „Da je meni ono što mi nije“ redateljice Višnje Skorin portretira 50 godišnju Sandru Jurak – nekadašnju estradnu radnicu, pa zaposlenicu HTV-a, čistačicu i skrbnicu za starije osobe, koja se odlučuje vratiti glazbi putem reality showa.

Novi film redateljice Renate Luić „Nihilist“ donosi portret stanovitog Lampe koji je napustio „normalan“ život te se prepustio neradništvu, a u filmu „Doplovit će Rex“ Josip Luki portretira majku troje djece koja većinu godine provodi daleko od doma, na kruzeru.

U programu je i nekoliko crtica iz života –  Elvis Lenić predstavlja film „Pluf!“, David Lušičić „Fajront”,  Tomislav Đurinec film „Doma za Božić“, Mladen Stanić film „Glava u balunu“ , a Borna Zidarić  film „Baka.”

Nekoliko filmova “igra se” formama i žanrovima. Autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović filmom „Mačka je uvijek ženska“ odaju počast svojoj profesorici i jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica Mariji Ujević Galetović. Renata Poljak u filmu „Još jedan odlazak“ pratila je potapanje broda „Vis“ Jugoslavenske mornarice i njegovo pretvaranje u turističku atrakciju, dok likovna umjetnica Neli Ružić, autorica filma “Nigdina“, uspoređuje kako je vrijeme tretiralo dvije skulpture postavljene na području tvrđave Klis, a  svojevrstan „morski triptih“ s ta dva filma čini dokumentarac „Lavovi Visa“ Nicola Bongiorna koji spaja ronjenje na dah i jadranske mitove.

Političko-društvene teme obrađuju –  film „Hipokritovi sinovi“ Antona Mezulića, „U slučaju rata“ Jana Geberta te dva jednominutna filma Zvonimira Rumboldta, „Izlazak radnika iz tvornice“ i „Ulazak vlaka u stanicu.”

Izvan konkurencije su filmovi posvećeni brodogradnji, a tradicionalno i filmovi u produkciji Restarta – novi film Katerine Duda „Strujanja“ te filmovi nastali na Školi dokumentarnog filma: „Mjesto za bijeg“ Lucije Ane Ilijić i „Sigurno mrtvi“ Ivana Grgura.

Na ljetnoj pozornici će biti prikazan fim „Gurati naprijed“ riječkog autora Mirka Žorža koji je popratio igrače košarke u invalidskim kolicima, a program će svečano zatvoriti eksperimentalni film „Automati želja“ (1978.) Alda Paquole, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara „Vladimir Vuković“ za životno djelo.

U Vili Antonio će izvan konkurencije biti prikazano još 12 petominutnih vinjeta o malim hrvatskim mjestima, „Kartoline“ skupine autora, zatim „Poštovana predsjednice“ Daniela Pavlića, „Prijateljstvo s Trokutom“ Vladimire Spindler te „Yalla Yalla“ Marka Paradžika.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/ liburniafilmfestival.com