Na kavu sa sunčanim naočalama od taloga kave

Na kavu s prijateljima odnedavno možete otići s novim modnim dodatkom, prvim organskim sunčanim naočalama izrađenim od taloga kave koje je dizajnirao ukrajinski brand OCHIS.

Piše: Željko SAKIĆ

KIJEV – Usto, ove eco-friendly naočale modernog dizajna i mirišu na kavu.

Na zamisao o jedinstvenom tipu naočala došao je izvršni direktor tvrtke OCHIS Coffee Maksim Havrilenko koji je najprije eksperimentirao s raznim biljem poput metvice, peršuna i kardamoma, da bi na kraju otkrio idealan prirodni materijal u talogu kave.

Zelena industrija već ga koristi za proizvodnju namještaja, šalica, boja i biogoriva, no Havrilenko je odvažno krenuo u izradu sunčanih naočala koje mirišu na svježe napravljenu šalicu kave.

“Prije svega, kava je crne boje, dakle, imate najčešću klasičnu boju sunčanih naočala koja ide na sve odjevne kombinacije. Potom, u svijetu postoje milijuni tona taloga crne kave koji se može iskoristiti u proizvodnji”, rekao je Havrilenko Reutersu.

Ekološke sunčane naočale ukrajinskog branda izrađene su od kave i lana, a lijepljene su prirodnim biljnim polimerima pa im je prednost i to što su biorazgradive i nakon 10 godina mogu se iskoristiti kao gnojivo.

Stakla nisu biorazgradiva, no mogu se u potpunosti reciklirati, kazao je Havrilenko. “Cilj nam je promovirati naočale u Ukrajini i svijetu, najprije zbog same ideje o potrebi proizvodnje ekoloških proizvoda, ali i zbog mogućnosti ispravnog odlaganja otpada”, pojasnio je. 

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/