MONOGRAFIJA “ŽELJEZARA SISAK U DOMOVINSKOM RATU I PORAĆU”

[adrotate group="1"]

Piše: Željko SAKIĆ

Monografija ‘Željezara Sisak u Domovinskom ratu i poraću’ Dragutina Baumana, kojom je potvrđen velik doprinos te tvornice na prvoj crti obrane i njenih radnika u obrani zemlje, predstavljena je u Sisku.

Tijekom Domovinskog rata u obrani zemlje je poginulo 68 radnika Željezare – 63 branitelja u borbenim akcijama, a pet civila za granatiranja tvornice.

Osim toga, uz redovnu proizvodnju, kroz braniteljske je postrojbe prošlo oko 3000 ‘željezaraca’. Željezara je u četiri godine rata i dobar dio svoje proizvodnje prilagodila potrebama obrane, proizvodeći željezne križeve za blokadu prometnica, oklope za vozila, cijevi za oružja i drugo.

“Obuhvaća me tuga zbog spoznaje da se taj kolos hrvatske metalurgije ugasio. Ova knjiga, koja je zaustavila zaborav, spomenik je braniteljima željezarcima. Treba reći da je Sisak, koji je uvijek kroz povijest predstavljao predziđe kršćanstva, obranio i Zagreb i Hrvatsku”, rekao je u ime izdavača, Hrvatskog žrtvoslovnog društva, njegov počasni predsjednik Zvonimir Šeparović.

Uz njega, o knjizi, koja je prvi put objavila dosad nepoznate dokumente, govorili su i recezenti Marijan Malina i Mario Bursik.

Osim ratnih zbivanja, u drugom dijelu knjige su prikazane sve promjene vlasničke strukture, koje su nažalost, dovele do gašenja tvornice.

Autor knjige Dragutin Bauman, također je potvrdio kako nije bilo jednostavno pisati o željezari bez ikakvih predrasuda. Novi, dosad nepoznati dokumenti o tvornici stvaraju novu sliku. Tragična je spoznaja, da je tvornica čiji su radnici toliko mnogo dali za slobodu, tužno završila, rekao je.

Na predstavljanju monografije u prostoru Državnog arhiva u Sisku, autorima i recezentima je na knjizi čestitao i predsjednik HŽD-a Ante Beljo.