Međunarodna izložba ‘Art is life’ u Dubrovniku

[adrotate group="1"]

Međunarodna umjetnička izložba slika i skulptura pod nazivom „ART IS LIFE“ održat će se od 19. kolovoza do 25. rujna 2019., u Galeriji Sebastian u Dubrovniku. 

Piše: Željko SAKIĆ

DUBROVNIK – Organizatori su dubrovačka Galerija Sebastian i Stjepko Art Udruga, a kustos izložbe je Ivan Viđen.

Izložba je nazvana po postulatu suvremenog hrvatskog slikara i pomorskog kapetana Stjepka Mamića „ART IS LIFE“ čije nove slike će biti predstavljene publici na ovoj izložbi na kojoj ovaj poznati dubrovački slikar sa međunarodom reputacijom ugošćuje dvije međunarodne umjetnice – izraelsko-francusku skulptoricu Myriam Sitbon-Mendel i japansko-francusku slikaricu  Yoshie Araki. 

Stjepko Mamić pomorski je kapetan s tridesetogodišnjim iskustvom, a danas slikar iznimna opusa s brojnim izložbama u vodećim svjetskim likovnim središtima Francuske, Italije, Engleske, Sjedinjenih Američkih Država. 

Život ga je najprije odveo na more gdje je stekao zvanje kapetana duge plovidbe. Izvor Stjepkove umjetnosti kao i cijeli njegov život vezan je uz more, a da je i dalje čvrsto povezan s morem najbolje pokazuju motivi njegovih slika jer se čini kao da more uspijeva preliti na platno.  

– More je vječna inspiracija. U Pilama sam kao dijete dolazio na ribanje, na kupanje, na Penatur i od tih davnih dana su se neke slike, inspiracije počele skupljati u glavi. 30 godina navigacije to se samo nadograđivalo dok nije došao momenat da se sve to izbaci na platnu i zato su moje slike morske, pojašnjava Mamić.

Nakon uspješne karijere pomorskog kapetana Stjepko Mamić vratio se, kako sam kaže, svojoj prvoj ljubavi slikarstvu u koje je uložio ogromnu energiju, a što je rezultiralo jednim lijepim uspjehom u svijetu.

– To je bilo lijepo i izazovno, obišao sam cijeli svijet, posjetio sam takva mjesta u koja nikad ne bi došao kao turist sigurno i gdje je god bilo prilike, gdje je god bilo toplo ja sam bio u moru, kupao se, ronio i upio ljepote tih tropskih mora, boje, kolure, ribe koje su više piturane nego što su naše, ističe Mamić. 
Kapetan Stjepko Mamić nedavno je boravio u Parizu gdje je postao članom uglednog francuskog Akademskog društva za umjetnost, znanost i književnost  (Societe Academique Arts – Sciences – Lettres) sa sjedištem u Parizu. 

Mamić naglašava kako je dugo godina prisutan u Francuskoj i često tamo izlaže i član je mnogih udruženja u Francuskoj. Udruženje nezavisnih umjetnika fondacije Taylor. 

– Evo sad sam postao članom akademske zajednice ART Capital to je velika čast i fantastično. Mnogi ljudi cijeli život nešto dobro rade, a ne dobiju priliku da budu tako nagrađeni, objašnjava Stjepko Mamić.
Trenutno se u svom ateljeu priprema za najnoviju dubrovačku izložbu.

– Ova godina bila je jako uspješna nakon tri izlože u Parizu, jedne izložbe u Kini, izložbe u Južnoj Koreji, 19. kolovoza imat ću izložbu sa skulpturicom Miriam Sibom u galeriji Sebastijan u Dubrovniku, a nakon toga ću 18. rujna u Rimu imati izložbu u galeriji Biblioteke Angelica, kaže Stjepko.
Kad bih opet morao birati između umjetnosti i plovidbe izabrao bi, kaže, isti put.

– Ništa ne bih mijenjao. Možda da sam odmah išao u umjetnost možda bi sve to bilo drugačije, ovako kroz tu navigaciju ja sam sazrio i onda kad je došlo vrijeme za slikanje ja sam imao što za napraviti i što za pokazati, ističe Stjepko.
A da je veza između mora i umjetnosti i dalje neraskidiva kapetan Stjepko Mamić najbolje svjedoči svojim radovima.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ hrt / facebook.com/Sebastian.Art.Gallery/