Matej Meštrović & South Czech Philharmonic u Šibeniku

Pijanist i skladatelj Matej Meštrović nastupa 14. kolovoza na Tvrđavi sv. Mihovila, uz pratnju orkestra Južnočeške filharmonije i dirigenta Mirana Vaupotića. 

Piše: Željko SAKIĆ

ŠIBENIK – Na programu naziva “Klasika za nove generacije” naći će se neke od najpoznatijih klasičnih tema u Meštrovićevim autorskim aranžmanima za klavir i orkestar.

Na programu intrigantnog naziva “Klasika za nove generacije” naći će se neke od najpoznatijih klasičnih tema u Meštrovićevim autorskim aranžmanima za klavir i orkestar. Publika će između ostalog imati priliku poslušati Dunavsku Rapsodiju te New England Rhapsody, obje sa njegovog najnovijeg albuma 3 Rhapsodies For Piano And Orchestra. Na dosadašnjim nastupima skladbe su dočekane s oduševljenjem publike, stoga nema sumnje da će se isto ponoviti i među stoljetnim zidinama tvrđave.

Glazbeni virtuoz svoj je prvi koncert pred publikom od 500 ljudi imao sa samo šest godina, a danas je dobitnik međunarodne nagrade Global Music Awards za najboljeg kompozitora. Publiku oduševljava svojim povremenim izletima u različite žanrove poput jazza, honky-tonka i gotovo punk rifova, a tri su ga autorske rapsodije ovjekovječile kao najosebujnijeg skladatelja na hrvatskoj kulturnoj sceni. Kao krunu umjetničkog rada, Meštrović izdvaja nastup u središnjoj legendarnoj njujorškoj dvorani Carnegie Hall, gdje je prošle godine praizvedena Dunavska rapsodija. Učinilo ga je to jedinim Hrvatom koji je ondje nastupio sa svojim autorskim opusom.

Meštrovića će na prestižnoj pozornici pod otvorenim nebom pratiti orkestar Južnočeške filharmonije pod ravnanjem Mirana Vaupotića. Pod njegovom dirigentskom palicom dosada su svirali ugledni svjetski orkestri i operni ansambli poput Londonskog simfonijskog orkestra te Praške filharmonije. Ovog će puta Vaupotić ravnati jedinim profesionalnim filharmonijskim orkestrom u Južnoj Češkoj. Osim interpretiranja glazbe klasičnih skladatelja i skladbi prikladnih za komorne orkestre, orkestar posvećuje sve veću pozornost otkrivanju novih perspektiva interpretacije i prezentacije klasične glazbe.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/www.tvrdjava-kulture.hr/