Majka Božja u kazalištu sjena

[adrotate group="1"]

Predstava Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici prema književnom predlošku Petra Berkea iz 1775. godine premijerno je izvedena za vrijeme Adventa u Mariji Bistrici 2014. godine, a otad je uprizorena nekoliko puta.

Piše: Željko SAKIĆ

Predstava u tehnici kazališta sjena izvedena je 3. rujna 2014.g. na prostoru crkve na otvorenom, a prvi je puta izvedena 2014. godine na sam blagdan Velike Gospe. Prizivajući davna vremena predstava je prikazivala čudesna događanja prikazana jezikom dobra i zla, igrom svjetla i sjene, glazbom i pokretom, čudesnim i raskošnim govorom predaka u posebnom noćnom ugođaju.

Predstava je bila postavljena u rijetko viđenoj kazališnoj tehnici – kazalištu sjena. Kazalište sjena sa sobom nosi određenu mističnost koje se u ovoj priči lijepo nadopunjuje. U izvedbi smo mogli vidjeti jako zanimljive portrete poput slika župe, jezera, kuće. Osim posebnog vizualnog dojma, cijelu radnju pratila je prekrasna glazbena pratnja flaute, cimbala i gitare. Isto tako, odlično je bilo ukomponirano pripovijedanje s igranim scenama. Predstava nas je upoznavala s čudima Majke Božje, i s nekim dosad možda nepoznatim činjenicama. Poručuje nam da se uzdamo u Majku Božju Bistričku i poziva nas da osobno posjetimo taj poseban kraj.

Izvodila ju je amaterska dramska skupina Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici pod vodstvom redatelja Jovice Šege, uz glazbenu obradu Marija Galoića.

2015.g. predstava u crkvi na otvorenom izvedena u povodu 25. zavjetnog hodočašća vjernika Velike Gorice u Mariju Bistricu. Posebna je gošća izvedbe bila Marija Husar, a sudjelovali su i pjevači Župnog zbora mladih Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Marija Bistrica.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ mh