Ludwigove pjesme – glazbeno-scenski program o životu velikog Beethovena

Glazbeno-scenski program ‘Ludwigove pjesme’ izvodi u petak, 2. kolovoza s početkom u 21 sat, u Meštrovićevom Kaštilcu, talijanski ansambl Umberto Giordano, uz soliste Ivonu Bosančić Lasić, Marka Lasića i glumca HNK Split Miju Jurišića. Program se održava u sklopu 65. Splitskog ljeta. 

Piše: Željko SAKIĆ

Jedinstveni je to portret Ludwiga van Beethovena s programom nešto manje poznatih skladbi, poput njegovih narodnih pjesama, uz transkripcije nekih najslavnijih mu djela. Glazbeni program bit će upotpunjen čitanjem zamišljenog pisma Beethovenovog nećaka u kojem piše o stričevoj smrti.

Život glazbenog genija koji je svojim opusom neizmjerno obogatio a i promijenio glazbenu povijest, osim kroz njegova glazbenog djela, odrazit će se i kroz zamišljeno pismo, djelo Francesca Sanvitalea, u kojem Karl von Beethoven piše engleskom izdavaču Georgeu Thomsonu o smrti svoga strica Ludwiga.

Narodne pjesme, premda danas pripadaju najslabije poznatom dijelu velikog opusa Ludwiga van Beethovena, žanr su u kojem je on ostavio najveći broj pojedinačnih skladbi, njih čak 179. Najzanimljivija skupina među njima su velike zbirke škotskih, velških i irskih narodnih pjesama, skladane uglavnom na engleske tekstove, koje se čine tim neobičnijima u Beethovenovu opusu, s obzirom da skladatelj nikada nije posjetio britansko otočje niti je imao ikakvih veza s Britanijom. Od njega ih je naručio ambiciozni škotski javni službenik, ujedno važan sakupljač narodnih pjesama, George Thomson, s kojim je Beethoven prva pisma izmijenio 1806. godine. Od Thomsona je Beethoven je dobivao originalne melodije, a tekstove su osigurali pjesnici poput Roberta Burnsa, Thomasa Moorea i dr.

Pored narodnih pjesama na programu predstojećeg koncerta bit će i transkripcije njegovih najslavnijih djela, poput simfonijskih djela te neke originalne skladbe za glasovir, violinu i violončelo kao što su dijelovi Patetične i Mjesečeve sonate, bagatella Za Elizu, parafraza na Odu radosti za trio, parafraza na uvod za Petu simfoniju i sl.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/www.splitsko-ljeto.hr/