Lipa kralja Bele IV. u izboru za Hrvatsko stablo godine

‘Belina lipa’, stablo velelisne lipe za koje se vjeruje da ga je u Visokom u Varaždinskoj županiji posadio hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. prije gotovo osam stoljeća, kandidat je u izboru Hrvatskog stabla godine, priopćili su iz Općine Visoko i pozvali javnost da svojim glasom sudjeluje u izboru. 

Piše: Željko SAKIĆ

VARAŽDIN – Osim ‘ Beline lipe’ iz Visokog za titulu Hrvatsko stablo 2019. godine, natječe se još pet kandidata – Hrast lužnjak iz prašume Prašnik iz Brodsko-posavske županije, stablo Ginko iz Daruvara, Hrast kitnjak iz Vojakovačkog Osijeka, Hrast lužnjak iz zagrebačkog Maksimira te Bijela murva iz Brtonigle u Istarskoj županiji.

Natjecanje je počelo 1. kolovoza, a glasovati se može do 15. rujna, i to na internetskim stranicama Dubrovačko-neretvanske županije, izvijestili su iz Visokog.  

 Priča o stablu velelisne lipe koje u Visokom nazivaju i ‘Belina lipa’, seže u daleku prošlost kada su prema legendi mještani tog kraja šljivama prehranili hrvatsko-ugarskog kralja Belu IV. Arpadovića, koji je u to vrijeme uzmicao pred Tatarima.

“Pretpostavlja se da je upravo kralj Bela IV. iz zahvalnosti u Visokom posadio lipu 1242. godine, što znači da je ona sada stara punih 777 godina”, ističu iz Općine Visoko.

 Pobjednika nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kandidirat će u završnicu natjecanja Europsko stablo 2020. godine. 

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/