Likovni svijet Alenke Gerlovič: Između Zagreba i Dalmacije

Do 2. rujna 2019., u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ u Zagrebu, moći će se razgledati dvadesetak vrhunskih likovnih ostvarenja iz bogatog slikarskog opusa slovenske umjetnice Alenke Gerlovič. Riječ je o akrilicima i akvarelima iz zbirke Posavskog muzeja Brežice, nastalim u razdoblju od 1961. do 1991. 

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – Alenku Gerlovič su studij u Zagrebu, život i rad u Ljubljani te mnoga studijska putovanja oblikovala u pejzažnu slikaricu, koja je svoju lirsku interpretaciju evocirala tradicijom čistih i jasnih linija te skladnog izraza. Njezin umjetnički opus najvećim dijelom posvećen je prirodi u svoj njenoj ljepoti.

Izborom najboljih monumentalnih pejzaža koji su predstavljeni na izložbi u Studiju „Račić“, a koje je slikarica poklonila Posavskom muzeju Brežice, 2005., odaje se počast umjetnici koja je svoj stvaralački put započela 1937. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Istovremeno se ukazuje na važnost Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u razdoblju od njenog osnutka pa do Drugog svjetskog rata za slovensku likovnu umjetnost.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/galerije Josip Račić