Lijepom našom: Otvoren Ornitološki kamp u Parku prirode Učka

[adrotate group="1"]

Tradicionalni ornitološki kamp, u kojemu se prati jesenska selidba ptica te educiraju volonteri i posjetitelji o pticama i njihovim staništima, kao i o ostalim biljnim i životinjskim vrstama, počeo je s radom na području lokve Rovozna u Parku prirode Učka, a trajat će do 4. listopada.

Piše: Željko SAKIĆ

Tijekom održavanja kampa ornitolozi-biolozi pomoću ornitoloških mreža hvataju i prstenuju ptice, uhvaćenim jedinkama određuju vrstu, spol i starost, te ih u najkraćem mogućem vremenu neozlijeđene puštaju na slobodu.

 Pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo, da se pridruže kampu na jedan dan ili dulje razdoblje. Kao jedini uvjet za sudjelovanje navode da sudionici poštuju jedni druge, kao i pravila ponašanja u kampu i u radu s divljim životinjama.

 Ornitološki kamp jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta “Učka 360”.

 Partneri u provedbi tog projekta su Javna ustanova Park prirode Učka, udruga BIOM i Općina Kršan, a sufinanciraju ga EU s 32,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3,4 milijuna kuna. Ostatak novca osigurali su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i partneri.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/