Kupske noći u znaku sportova na rijeci

Najveća i tradicionalna gradska turistička priredba Kupske noći 2019. održat će se idućega vikenda – od 30. kolovoza do 1. rujna, a bit će u znaku sportova na rijeci i rekreacije. 

Piše: Željko SAKIĆ

KARLOVAC – Rijeka Kupa koja teče kroz gradsko središte i njezine obale tri će dana biti mjesto brojnih zanimljivih sportskih, kulturnih i zabavnih priredaba, najavila je ponedjeljak na konferenciji za novinare direktorica sisačke Turističke zajednice Mirjana Lahovsky – Žličarić.

Sisak – Europski grad sporta za 2019.

Istaknula je kako će manifestacija, s obzirom na to da je Sisak proglašen Europskim gradom sporta za ovu godinu, ponajprije biti u znaku sporta i rekreacije.

Tako će već u petak, pozornost posjetitelja izazvati Kupska alka, koju i ove godine kao suorganizatori pripremaju članovi kluba Vrbina Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske (UDVDR RH). Kako je rekao Dubravko Habulin, članovi te veteranske udruge će kao skiperi čamcima voziti posade natjecatelja, koje će kopljem gađati alku iznad vode. Nakon tri vožnje i zbrajanja bodova znat će se pobjednik.

Drugoga dana održava se Šikljada, utrka šiklji, tradicionalnih sisačkih kupskih čamaca na stazi od 200 metara. Predstavnik Udruge lađara Saša Zeljug spomenuo je kako ekipe imaju po četiri člana, a probne su vožnje moguće već od srijede. Osim ekipa sisačkih kvartova, najavljen je nastup neretvanskih ekipa iz Metkovića, Zagreba. Bjelovara i drugih gradova.

Istoga dana posebna će atrakcija biti Aero show nad Kupom, istaknuo je predstavnik Aerokluba Sisak Emir Fetibegović, a to je jedina priredba te vrste koja se održava u središtu grada. Očekuje se nastup dvadesetak različitih letjelica, među kojima i dva akrobatska zrakoplova iz Njemačke.

Brod Biokovo, koji je uređen kao putničko pristanište na Kupi, bit će pozornica za nastup sisačkoga ženskog vokalnog sastava LIPE i klape Rišpet, a na njemu će se u nedjelju održati i Ženski renesansni šahovski turnir. 

Priredba nudi i druge atrakcije, vožnju na jat sky-u i na banani, prelazak Kupe preko žice, radionice i predstave za djecu, projekcije filmova, izložbe, puštanje lampiona, te sportove na vodi za posjetitelje, a predstavit će se i OPG-ovi sisačkog kraja.  

Za posjetitelje iz Zagreba, organizatori su s Hrvatskim željeznicama dogovorili popust od 50 posto, uz napomenu da posjećuju Kupske noći i ovjere povratne putne karte kod organizatora u Sisku.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/