književna večer: ‘Ljubav u vrijeme kapitala…. I ljeta’.

U petak, 23. kolovoza, s početkom u 19,30 sati, u prostorima Francuske Alijanse Split na adresi Marmontova 3, održat će se još jedna u nizu književnih večeri Disku(r)sija pod nazivom ‘Ljubav u vrijeme kapitala…. I ljeta’.

Piše: Željko SAKIĆ

EPLIT – Na ljetnoj Disku(r)sija sudjelovat će dramska spisateljica Tanja Šljivar ( BiH) koja trenutačna boravi u gradu pod Marijanom kao gošća rezidencijalnog programa te splitski dramski autor i glumac Elvis Bošnjak. U razgovoru s voditeljem večeri Jasenom Bokom publika će imati prilike upoznati i čuti sve o njihovom stvaralačkom radu, predstavit će publici njihova najnovija dramska dijela, a na temu „Ljubav u vrijeme kapitala…. I ljeta” očekujemo zanimljivu raspravu u koju će se imati priliku uključiti i posjetitelji večeri.

Tanja Šljivar, višestruko nagrađivana dramska spisateljica, jedna od najistaknutijih dramskih pisaca mlađe generacije. Spisateljica s dvije master diplome – iz dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU) u Beogradu i iz primijenjenih kazališnih studija u Gisenu u Njemačkoj. Autorica je šest cjelovečernjih i tri kratke drame koje su objavljene u kazališnim časopisima, antologijama….te izvedene na raznim kazališnim daskama mnogih kazališta ; Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Poljskoj, Austriji, Španjolskoj , Albaniji i Njemačkoj(Deutsches Theater Berlin, Schauspielhaus Stuttgart, Theater Dortmund, Theater Paderborn). Također, piše i objavljuje kratke priče, radio drame, filmske scenarije… Drame su joj prevedene na desetak jezika, te je dobitnica mnogih prestižnih nagrada. Trenutno radi kao v.d. direktorica Drame u Narodnom kazalištu u Beogradu.

Elvis Bošnjak, rođen je 1971. godine u Splitu. Do šeste godine živio je u selu Hrvace pored Sinja, a onda se vraća u Split na školovanje. Po završetku studija glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, dislociranom studiju u Splitu, postaje članom ansambla drame HNK Ivana pl. Zajca na Rijeci (1993.). Igrao je i u prvim predstavama HKD Teatra iz Rijeke. Nakon dvije sezone vraća se u Split i postaje članom dramskog ansambla HNK. Od 2004. do 2006. godine ravnatelj je Drame HNK Split. U istom razdoblju ravnatelj je i dramskog programa Splitskog ljeta. U razdoblju 2008. – 2018. umjetnički je voditelj neovisnog kazališta PlayDrama iz Splita, nakon čega se kao glumac vraća u ansambl HNK Split (2018.). Dramski tekstovi integralno su mu izvođeni u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Čileu i Crnoj Gori, te u obliku scenskih čitanja u Meksiku, Njemačkoj i Češkoj. Neki od njih prevedeni su na engleski, španjolski, slovenski, makedonski, njemački, bugarski i mađarski jezik. Za svoj glumački i spisateljski rad dobitnik je brojnih nagrada. Objavljene knjige; Nosi nas rijeka i druge drame, izdavač – ITI Centar Hrvatska, 2011.; Dalmatinska trilogija, izdavač Katarina Zrinski, 2019.godine.

Jasen Boko, diplomirani je profesor književnosti i dramaturg. Radio je u u splitskom HNK kao dramaturg pa u Slobodnoj Dalmaciji kao novinar-komentator, urednik kulturne rubrike i kazališni i književni kritičar. Nakon toga bio je samostalni umjetnik da bi od 2012. u Drami splitskog HNK bio prvo ravnatelj a zatim dramaturg i producent. Njegove drame (uglavnom za djecu i mlade) igrane su na scenama Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije u četrdesetak profesionalnih produkcija. Kao dramaturg surađivao je na više od dvadeset kazališnih projekata u Hrvatskoj i Sloveniji s brojnim redateljima (Georgij Paro, Vanča Kljaković, Goran Golovko, Dejan Projkovski, Samo Strelec,Dražen Ferenčina…). Više radio drama i adaptacija izvedeno mu je u Dramskom programu Hrvatskog radija, a na HTV-u je 2017. po njegovom scenariju emitirana četverodijelna biografska igrano–dokumentarna serija TIN – 30 godina putovanja. Za svoj književni/dramski rad nagrađivan je s više nagrada (Kiklop, Marin Držić, Mali Marulić…) Bio je predavač kolegija Primjeri iz dramske književnosti, Lutkarstvo i scenska kultura te Scenska kultura na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a objavio je ukupno trinaest knjiga, uglavnom o kazališnoj problematici te putopise. Knjige su mu prevedene na više jezika, a šira javnost poznaje ga kao istaknutog putopisca.

Izvor/ Foto eabulamundi.eu © Kerigma-Pia/