Kino Šinobus u Vodnjanu

[adrotate group="1"]

Filmaktiv u subotu, 31. kolovoza, u 21 sat, organizira drugo izdanje Kina Šinobus, filmskih projekcija uz prugu, koje se održavaju u Vodnjanu (Vodnjan – Stajalište).

Piše: Željko SAKIĆ

VODNJAN – Program Kino Šinobus zamišljen je kao putujuće kino koje će mjestima uz prugu i njihovim mještanima donositi ljetne filmske projekcije. Za ovogodišnje izdanje programa odabrani su filmovi Meso, autora Elvisa Lenića, i Tvornica je naša Vedrane Pribačić. Ulaz je slobodan.

Meso tematizira tradicijske običaje Istre. Pjev. Gastro užici. Sve to u drevnom ritualu svinjokolje/prašćine. Što nam danas znači meso i možemo li odustati od njegove utilitarne rudimentarnosti uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova?!

Tvornica je naša progovara o tome kako se obraniti od nesposobnih, preko noći licenciranih stečajnih upravitelja i lopovskih novih vlasnika koji su nekoć profitabilnu tvornicu odlučili upropastiti? Novim vlasnicima računica je jednostavna: upropasti proizvodnju, otpusti radnike i prodaj zemlju i nekretnine, te ostvari u kratkom vremenu milijunsku dobit. U gradiću Ivancu pored Varaždina, grupa od 200 metalaca iz tvornice ITAS je rekla – ne!

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/filmaktiv