Izložba ‘Sjećanja iz zemlje predaka’ predstavlja se u Vrboskoj

Izložba naziva ‘Sjećanja iz zemlje predaka. Iseljeništvo središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća’ otvara se u petak, 9. kolovoza, u 21 sat, u Ribarskom muzeju – Vrboska, na otoku Hvaru. Izložba će se moći razgledati do kraja ovoga mjeseca. 

Piše: Željko SAKIĆ

HVAR – Izložba Sjećanja iz zemlje predaka evocira fragmentiranu povijest najmasovnijeg iseljeničkog vala iz središnjeg dijela otoka Hvara u prekomorske zemlje. Dakako, riječ je o iseljeničkom valu čiji obuhvat i značaj premašuju granice otoka, a u fokusu ove mikrohistorije su mjesta središnjeg dijela otoka Hvara. Izložba objedinjuje kontekst iseljeništva s kraja 19. i početka 20. stoljeća temeljen na arhivskim dokumentima i privatne memorabilije koje u otočnim kućama čuvaju uspomenu na iseljene pretke. Intenzivni procesi iseljavanja s otoka započinju zbog urušavanja temeljnih gospodarskih djelatnosti – jedrenjačkog brodarstva, pomorske trgovine i vinogradarstva. Ti su procesi ostavili snažan biljeg na razvoj otoka i Dalmacije u cjelini, ali i na kolektivnu memoriju otočnog stanovništva.

Istraživanjem otočnih arhiva, dr. sc. Mladen Domazet prikupio je povijesne dokumente iz kojih se razabiru neka ključna mjesta iseljeničkog procesa: lokalne prilike, mogućnosti i uvjeti putovanja, iseljenička propaganda, savjeti za iseljenike i posljedice koje je ono ostavilo na razvoj otoka. Etnografskim istraživanjem u lokalnoj zajednici, Marija Plenković prikupila je pojedinačne i obiteljske iseljeničke priče kako ih pamte potomci otočnih iseljenika. Prikupljena pisma rodbini, fotografije i još pokoja memorabilija otkrivaju nam duboko osobno iskustvo ponekad višestrukih prelazaka oceana. Izbor prikupljene građe objedinjen je pod naslovom Sjećanja iz zemlje predaka kako bismo evocirali uspomenu na pojedinačne sudbine i duh vremena koji je mnoge naše ljude raselio po svijetu.

Izložba je prvi put prikazana u ožujku ove godine u jelšanskoj galeriji Muzeja općine Jelsa, a sada se izlaže u Ribarskom muzeju u Vrboskoj, ustrojbenoj jedinici iste muzejske ustanove. Ovo ljetno izdanje izložbe donosi i manje izmjene pa će posjetitelji moći vidjeti i neke nove iseljeničke memorabilije.

Kustosi izložbe: dr. sc. Mladen Domazet, izv. prof. Odsjeka za povijest, Filozofski fakultet u Splitu; Marija Plenković, Muzej općine Jelsa
Grafička priprema: Nikola Križanac

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/www.facebook.com/Muzej-općine-Jelsa