Izložba “Noise Aquarium” u Puli o utjecajima koje buka ima na život u moru

U sklopu aMORE festivala, u pulskom Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u utorak, 27. kolovoza, bit će otvorena izložba “Noise Aquarium” na temu utjecaja koje buka ima na život u moru.

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – Komercijalne i vojne aktivnosti mijenjaju život u moru. Osim vidljivih promjena, tu su i one nevidljive u obliku zvuka. Aktualne znanstvene studije pokazuju da su izvori buke poput sonara i hidrauličnog frakturiranja  krajnje štetni po život u moru. Buka negativno utječe na morske sisavce, može oštetiti sluh kod dupina i kitova te izazvati smrt, navode organizatori.

Ističu kako buka također utječe i na mikroskopske organizme kao što je plankton. Nevidljivi, a ključni, planktoni sudjeluju u stvaranju od 50 do 85 posto kisika u Zemljinoj atmosferi. Svaki peti dah kojeg udahnemo proizveo je plankton, pa je jasno zašto je njegov opstanak važan.

Animiriani akvarij slika i zvukova

Izložba “Noise Aquarium”koristi 3D-skenove tih mikrostvorenja pretvarajući prostor nekadašnje vodospreme u animiriani akvarij slika i zvukova. Osim buke, tu je i mikroplastika. Iz aMORE festivala napominju da planktoni koji će se moći vidjeti dolaze iz mora u okolici Pule, gdje su biolozi sa Sveučilišta u Beču prikupili uzorke.

Kažu da interdisciplinarni tim djeluje imajući na umu hitnost s kojom poruku treba prenijeti što je moguće većem broju ljudi. Stoga su članovi tima razvili niz različitih varijacija za široku publiku – linearni video, interaktivni 3D, proširenu stvarnost  ili virtualnu stvarnost. Tijekom kreiranja verzije namijenjene Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, umjetnica je blisko surađivala sa znanstvenicima iz Aquariuma Pula, u kojem je trenutno izložena izložba o podvodnoj buci pod nazivom “More zvuka”, a povodom obilježavanja Međunarodne godina zvukova.

Na izložbi “Noise Aquarium” uz video projekcije i AR umjetničkih radova s kojima posjetitelji mogu stupiti u interakciju, bit će i živih planktona pod mikroskopima – što će posjetiteljima omogućiti da se dive složenosti tih minijaturnih stvorenja, najavljuju iz aMORE festivala.
Izložba je organizirana u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, Istarskom kulturnom agencijom, Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, Aquariumom Pula, Upravnim odjelom za turizam Istarske županije te uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Istarskog vodovoda.

Izvor/ Foto aMORE festival © Kerigma-Pia/h/